Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.3.2021 23:18
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a Anthonyijem Faucijem

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je 8. marta 2021. godine razgovarala sa glavnim medicinskim savjetnikom predsjednika SAD-a dr. Anthonyijem Faucijem.

Ministrica Turković i dr. Fauci, koji je i direktor Nacionalnog instituta za alergijske i infektivne bolesti i vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti, održali su online sastanak, a u fokusu razgovora je bila borba protiv pandemije COVID-19.

Ministrica Turković je upoznala dr. Faucija sa trenutnom situacijom i mjerama koje su poduzete u našoj zemlji s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa, te problemima koji su nastali u nabavci vakcina putem mehanizma COVAX.

Istakla je da bi naša zemlja duboko cijenila pomoć Sjedinjenih Američkih Država u rješavanju ovog problema, te da bi bilo važno da sve zemlje u svijetu istovremeno provode vakcinaciju stanovništva.

Dr. Fauci je govorio o trenutnoj situaciji u SAD-u, te o mjerama i potezima koje je poduzela nova američka administracija na čelu sa predsjednikom Joe Bidenom.

Doktor Fauci je direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti od 1984. godine, kada je nacija bila u krizi zbog side. Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada, uključujući predsjedničku medalju za slobodu. Stekao je 45 počasnih doktorata na univerzitetima u SAD-u i inostranstvu.