Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.7.2020 14:26
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić sastao se sa direktorom i predsjednikom UO Europske organizacije za javno pravo Spyridonom Flogaitisom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić tokom posjete Republici Grčkoj, susreo se s direktorom i predsjednikom Upravnog odbora Europske organizacije za javno pravo (EPLO) g. Spyridonom Flogaitisom.
Tokom susreta održana je prezentacija o aktivnostima EPLO-a.

Europska organizacija za javno pravo osnovana je 2007. godine u Atini, kao nastavak Europskog centra za javno pravo, neprofitne institucije međunarodnog karaktera. Do sada, EPLO je razvio, organizovao i promovisao više od 200 istraživačkih, obrazovnih institucija, te pružio pomoć demokratskim institucijama u više od 70 zemalja.
EPLO je pokrenuo Europsku školu za pravo i upravljanje, paneuropsku visokoškolsku ustanovu posvećenu razvoju nove generacije prava i pravnika koji mogu djelovati u bilo kojem pravnom sistemu, te proveo istraživanja u pravcu stvaranja europskog javnog prava.
Sporazum o uspostavljanju i Statut Europske organizacije za javno pravo, ostaje otvoren za pristup drugim zemljama. Uz Bosnu i Hercegovinu, šesnaest zemalja već je ratificiralo Međunarodni ugovor o uspostavljanju EPLO-a: Grčka, Kipar, Italija, Francuska, Estonija, Srbija, Moldavija, Azerbejdžan, Armenija, Ukrajina, Gruzija, Rumunija, Albanija, Mađarska, Portugal i Bugarska. 2018. godine EPLO je dobio status posmatrača u Generalnoj skupštini UN.

U nastavku susreta razgovaralo se o aktivnostima EPLO-a  u Bosni i Hercegovini, čiji je ured smješten u Brčkom. Direktor Flogaitis zamolio je zamjenika Brkića, da sa svoje strane učini napore na unapređenju aktivnosti Ureda EPLO u Brčkom kao i jačanju saradnje sa sjedištem u Atini. Istakao je da grčka vlada snažno podržava rad EPLO-a, te izrazio želju  za pokretanjem aktivnosti na području cijele BiH.

Zamjenik Brkić naglasio je da će s pozicije koju trenutno obnaša, a i kao pravnik, dati doprinos da aktivnosti, kao i projekti koje vodi EPLO budu što vidljiviji u Bosni i Hercegovini. Ujedno je istakao kako se među 14 prioriteta koje je Europska komisija dostavila Bosni i Hercegovini nalazi i reforma pravnog sistema BiH, u čemu bi i eksperti okupljeni u EPLO mogli dati svoj doprinos.