Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.6.2020 16:38
Reakcija Ministarstva vanjskih poslova BiH na stavove Ministarstva sigurnosti BiH

Povodom medijskih članaka u kojima su prenešeni stavovi predstavnika Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine “da Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine treba dostaviti neophodnu dokumentaciju kako bi se završio postupak carinjenja shodno zakonskim procedurama”, želimo obavijestiti javnost da je MVP BiH dana 25. maja 2020. godine uredno dostavilo spisak robe i svu prateću dokumentaciju.

Specifičnost ove vrijedne donacije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je došla u BiH posredstvom MVP-a BiH, leži u činjenici da je ova pomoć dodjeljena od strane privatnog lica, uvažene šeikinje iz Emirata. S obzirom da država UAE nije donator, njene institucije nisu bile u mogućnosti da specificiraju vrijednost donirane opreme, kao što je to bio slučaj sa većinom opreme koja je zaprimljena u Bosni i Hercegovini.

Donator, iz njemu znanih razloga, nije htio niti je to u skladu sa njihovim običajima, da naznači vrijednost donacije koju je privatno uputio za građane Bosne i Hercegovine. Mi smo u MVP-u to jasno naznačili i sa time upoznali Ministarstvo sigurnosti, odnosno nadležno Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje BiH, uz napomenu da ćemo ih pravovremeno obavijestiti u slučaju da dobijemo nove dodatne informacije.

Slična donacija iz UAE je bez ikakvih problema prihvaćena u Crnoj Gori i još nekim državama, prošla carinske i administrativne procedure i distribuirana prema građanima ovih zemalja kojima je pomoć i upućena putem ove privatne donacije.

U ovakvim situacijama, institucije u čijoj je nadležnosti prijem pomoći za Bosnu i Hercegovinu, u našem slučaju Ministarstvo sigurnosti, pristupaju formiranju stručne komisije koja utvrđuje vrijednost zaprimljene pomoći i na osnovu tih parametara provodi administrativnu proceduru koja je predviđena za ovu vrstu robe.

Apelujemo na nadležne u Ministarstvu sigurnosti da što prije okončaju potrebne procedure i institucije BiH predstave kao efikasan i funkcionalan sistem koji se ne bavi samim sobom, nego je na usluzi građanima i njihovim interesima.