Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.6.2020 15:59
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u oproštajnu posjetu ambasadora Sjedinjenih Meksičkih Država za BiH Marca Antonija Garciju Blanca

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković se sastala 22.06.2020. godine sa ambasadorom Sjedinjenih Meksičkih Država za BiH sa sjedištem u Beogradu, Nj.E. g. Marcom Antonijem Garcijem Blancom. Ministrica dr Turković se zahvalila meksičkom ambasadoru na njegovom ličnom doprinosu u unapređenju bilateralnih odnosa između BiH i Meksika. Dvije zemlje ove godine obilježavaju punih 19 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. U tom kontekstu je istaknuto da je dosadašnja sveukupna bilateralna saradnja dobra i prijateljska, te da može biti dodatno unaprijeđena, kako na političkom tako i na polju privrede i turizma. Podsjetivši kako je počasni konzulat BiH u Sjedinjenim Meksičkim Državama otvoren 2017. godine, ministrica dr Turković je pozdravila namjeru Meksika da otvori počasni konzulat u BiH, što bi svakako doprinijelo jačanju bilateralnih veza između dvije zemlje. Ministrica Turković je također iskazala interes za otvaranje ambasade Meksika u BiH budući da nerezidentno pokrivanje odnosa dvije zemlje otežava diplomatski rad i usporava dinamiku u razvoju bilateralnih odnosa.

Ambasador Meksika Garcia Blanco se zahvalio ministrici Turković na ukazanoj prilici za susret i ministrici prenio srdačne pozdrave ministra vanjskih poslova Meksika Marcelo Luis Ebrard Casaubóna. Izrazio je zadovoljstvo što je u protekle tri godine predstavljao Meksiko u Bosni i Hercegovini iz koje, kako je rekao, odlazi sretan i zadovoljan. Ocijenio je poželjnim da i BiH i Meksiko otvore svoje ambasade. Informisao je ministricu Turković da se trenutno ozbiljno razmatraju prijedlozi kandidata za počasnog konzula Meksika u BiH i da će meksička strana, po tom pitanju, biti u kontaktu sa bh stranom. Ambasador Blanco se zahvalio na dosadašnjim podrškama Bosne i Hercegovine meksičkim kandidaturama u međunarodnim organizacijama, a naročito na podršci kandidaturi Meksika za nestalnog člana u Vijeću sigurnosti UN-a za period 2021-2022 što je, kako je dodao, potvrda dobrom dijalogu na međunarodnom planu. Kazao je da je Meksiko prijateljska zemlja koja poštuje međunarodno pravo i nikada nije dio problema nego uvijek dio rješenja. Meksiko ima interes i spremnost da ojača svoje veze sa BiH, i stoga je veoma važno da obje zemlje nastave raditi u cilju njegovanja odnosa između Meksika i BiH, rekao je ambasador Blanco.

U kontekstu unapređenja bilateralne saradnje, posebno trgovine, razgovarano je i o konkretnim mogućnostima investiranja i turističkim potencijalima, te kulturnoj saradnji. U tom smislu, ministrica dr Turković je prioritetnim ocijenila uređenje odnosa u oblasti viznog režima. Obostrano je izraženo zadovoljstvo dosadašnjim regulisanjem ugovornih odnosa, sa posebnim osvrtom na potpisivanje Memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje političkih konsultacija o pitanjima od zajedničkog interesa između ministarstava vanjskih poslova BiH i Meksika.
 
Razmijenjena su mišljenja u pogledu zajedničkih izazova sa kojima se dvije zemlje suočavaju, poput ilegalnih migracija, trgovine ljudima i sl.
 
Na kraju, ministrica Turković je zaželjela ambasadoru Blancu uspješan nastavak njegove diplomatske karijere, izrazivši nadu da će njegov nasljednik biti jednako dinamičan i agilan u promovisanju dobre bilateralne saradnje dvije zemlje.