Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.5.2020 11:58
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković učestvovala na videokonferenciji ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana i visokih zvaničnika EU iz pojedinih zemalja članica

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković danas je učestvovala na videokonferenciji ministara vanjskih poslova zemalja Zapadnog Balkana sa evropskim povjerenikom za politiku susjedstva i proširenje Olivérom Várhelyijem, te brojnim ministrima vanjskih poslova iz pojedinih zemalja članica Evropske unije.
U fokusu konferencije bili su mjere oporavka i daljeg suzbijanja širenja pandemije COVID-19, prospekti jačanja regionalne saradnje i EU integracijskih kapaciteta zemalja Zapadnog Balkana u post-COVID-19 periodu, u kontekstu zaključaka i deklaracije usvojenih na nedavno okončanom Samitu EU – Zapadni Balkan u Zagrebu, pod hrvatskim predsjedavanjem Vijećem EU.

Prepoznata je i potvrđena kontinuirana predanost Evropske unije u pogledu proširenja i pridruživanja, te daljem jačanju institucionalne saradnje sa Zapadnim Balkanom, primarno u oblastima koje se oslanjaju na razvijanje kapaciteta u transportu, trgovini i turizmu. Ponovljena je i naglašena predanost EU u izdvajanju planiranih sredstava EU za Zapadni Balkan i implementaciji projekata koji će ojačati politički, ekonomski i sigurnosni prioritet čitave regije. Cilj ove podrške su adresiranje trenutnih zdravstvenih i humanitarnih poteškoća nastalih uslijed pandemije COVID-19, a također socijalni i ekonomski oporavak regije.

Ministrica Turković je naglasila značaj nastavka provedbe neophodnih reformi sa ciljem što bržeg uključenja naše zemlje u EU integracije, te neophodnost daljeg jačanja regionalne saradnje u svim oblastima od primarnog interesa za ekonomije svih zemalja Zapadnog Balkana i EU. Navela je da se Evropska unija još jednom dokazala kao strateški partner u borbi protiv širenja COVID-19, te iskazala uvjerenje da će Evropska unija podržati realizaciju brojnih regionalnih projekata što je prije moguće.