Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.12.2019 8:19
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić učestvovao na Konferenciji o sigurnosnim izazovima za Evropu u Zagrebu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 10. i 11. decembra 2019. godine na Konferenciji o sigurnosnim izazovima za Evropu, koju su u Zagrebu organizovali RACVIAC - Središte za sigurnosnu saradnju, zagrebački Ured Zaklade Konrad Adenauer i „George C. Marshall“ Evropsko središte za sigurnosne studije.

Ovogodišnja sedma konferencija predstavlja nastavak aktivnosti usmjerenih na omogućavanje otvorene i sveobuhvatne rasprave o novim sigurnosnim izazovima, posebno za zemlje Evrope i jugoistočne Evrope.

Zamjenik ministra Brkić učestvovao je u okviru konferencije na panelu „Perspektive budućih izazova i regionalne saradnje“. U svom obraćanju istakao je da su odnosi zemalja regije s NATO-om i EU stvorili nove odgovornosti za zemlje jugoistočne Evrope i potrebu za jačanjem regionalne saradnje. Potom je predstavio postignuća Bosne i Hercegovine kada je riječ o evropskim i evroatlantskim integracijama, prije svega u kontekstu sigurnosnih izazova i borbe protiv terorizma. Naglasio je da su dalje jačanje naših odnosa sa svim zemljama regije jugoistočne Evrope i nastavak puta ka EU integracijama među glavnim prioritetima i vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine.

U nastavku izlaganja zamjenik Brkić istakao je kako je nakon donesenih zakonskih rješenja u BiH, koja se odnose na sprečavanje odlaska na strana ratišta, strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma i onemogućavanja finansiranja terorističkih aktivnosti, došlo do značajnog smanjenja broja bosanskohercegovačkih državljana angažovanih na stranim ratištima. Dodao je da se trenutno suočavamo i sa situacijom povratka građana Bosne i Hercegovine (žena i djece) sa ratišta u  Siriji.

Što se tiče pitanja migracija, zamjenik Brkić podsjetio je da su posljednjih godina zabilježeni masovni ilegalni ulasci migranata na teritoriju BiH. Osvrnuo se takođe na kibernetičku sigurnost kao jedan od najozbiljnijih izazova ekonomske i državne sigurnosti.

Zamjenik ministra Brkić na koncu zaključio je da postoji snažna veza između onoga što se događa izvan granica EU i sigurnosti unutar Evrope te da se nijedna zemlja ne može suočiti sama s tim prijetnjama. Poručio je da saradnja mora biti kontinuirana među relevantnim državnim institucijama i agencijama na državnom nivou.

Konferencija sigurnosni izazovi za Europu u Zagrebu okupila je predstavnike ministarstava vanjskih poslova, odbrane, unutrašnjih poslova, vladinih i nevladinih organizacija, kao i članove akademske zajednice.