Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.10.2019 17:41
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić učestvovao na Petom sastanku političkih direktora zemalja zapadnog Balkana u Briselu

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 4. decembra 2019. godine na Petom sastanku političkih direktora zapadnog Balkana s predstavnicima Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS). Sastankom je predsjedavao zamjenik generalnog sekretara Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Jean-Christophe Belliard.

Tom prilikom razmijenjena su mišljenja o aktuelnoj situaciji u vezi s procesom proširenja EU, pri čemu su učesnici sastanka izrazili razočarenje izostankom odluke Evropskog vijeća u oktobru ove godine o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Na sastanku je razgovarano i o regionalnoj saradnji na zapadnom Balkanu, posebno u okviru Berlinskog procesa. Predstavnici Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije prezentovali su rezultate sastanaka šefova država i vlada o inicijativi 4 slobode EU na Zapadnom Balkanu, održanih u Novom Sadu i Ohridu. Bilo je riječi i o sastanku koji će se 21. decembra 2019. godine održati u Albaniji. U tom kontekstu zamjenik ministra Brkić istakao je da je BiH potrebno više informacija i detalja o inicijativi, kako bi se ona razmotrila i eventualno zauzelo stajalište. Naglasio je da BiH ne želi inicijativu koja bi služila kao zamjena procesu evropskih integracija, te napomenuo da je za BiH punopravno članstvo u EU strateški prioritet i cilj.

Učesnici sastanka razgovarali su i o saradnji u okviru Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, kao i saradnji na multilateralnom nivou, u okviru sistema Ujedinjenih nacija (UN), Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) i Vijeća Evrope, pri čemu je zamjenik Brkić istakao punu opredijeljenost BiH multilateralizmu.

Predstavnici zapadnog Balkana prezentovali su i informacije u vezi sa situacijom sa ilegalnim migrantima, kao i o aktivnostima koje se odnose na pitanje povratka sa stranih ratišta.

Sastanak je bio prilika i za razmjenu mišljenja o odnosima Evropske unije (EU) i zapadnog Balkana s trećim zemljama, kao što su SAD, Rusija, Kina i Turska.

Na prijedlog zamjenika ministra Brkića naredni sastanak u ovom formatu biće održan u Bosni i Hercegovini u proljeće iduće godine.