Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.10.2019 16:28
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić se sastao sa predsjednicom talijanske parlamentarne komisije za vanjske i evropske poslove Martom Grande

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 27. novembra 2019. godine u posjetu delegaciju Republike Italije koju je predvodila predsjednica talijanske parlamentarne komisije za vanjske i evropske poslove Marta Grande. Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Italije u BiH Nicola Minasi.

Zamjenik Brkić je izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije talijanskog parlamenta Bosni i Hercegovini, ocijenivši da će ona dati daljnji podstrek razvoju odnosa između BiH i Italije i osigurati nastavak neupitne podrške Italije evropskim integracijama BiH.

Upoznao je sagovornike o posljednjim pomacima u procesu formiranja Vijeća ministara BiH, dodavši da je ispunjen preduslov za nastavak EU integracija i da je sada bitno da BiH uhvati korak sa ostalim zemljama regiona i što skorije stekne status zemlje kandidata. U tom procesu očekujemo podršku talijanskih prijatelja koji će u evropskim institucijama nastojati objasniti posljedice koje bi za sigurnost regiona i cijele Evrope imalo ostavljanje zemalja regiona bez perspektive članstva. Izrazio je žaljenje zbog nedostatka spremnosti da Sjeverna Makedonija i Albanija dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora sa EU, izrazivši nadu da ta destimulirajuća odluka neće ozbiljno ugroziti proces integracije regiona. Ukoliko se Evropska unija jače ne angažira u regionu postoji opasnost da ojača utjecaj drugih zemalja na istu.

Tokom sastanka gosti su se, između ostalog, interesirali i za situaciju u vezi migrantske krize istaknuvši da Italija preko svojih humanitarnih organizacija pruža pomoć u regionu oko Bihaća, a i javnost je preko medija dosta upoznata sa izuzetno teškom situacijom u tom dijelu BiH. S tim u svezi, zamjenik Brkić je istaknuo da se ne treba dovoditi u pitanje humanitarnost naših ljudi, ali isto tako da se radi o problemu koji je uvezen u BiH, te da se konačno rješenje nalazi u Evropskoj uniji, odnosno jačoj kontroli granice između Turske i Grčke odakle dolazi većina migranata na tzv. mediteransku rutu. 

Izaslanstvo talijanske parlamentarne komisije za vanjske i evropske poslove koje predvodi predsjednica komisije Marta Grande boravi u BiH zbog učešća na konferenciji Italija i BiH: Balkan i EU kroz stoljeća. 155 godina od otvaranja prvog Generalnog konzulata Italije u Sarajevu, koja se će se održati 28. i 29. novembra 2019. godine u hotelu Holiday.