Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.6.2019 9:24
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao na 4. sastanku političkih direktora šest zemalja Zapadnog Balkana u Tirani

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je na 4.  sastanku političkih direktora šest zemalja Zapadnog Balkana (WB6), na poziv Jean - Christophe Belliarda, zamjenika generalnog sekretara u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS), koji je održan 25. juna 2019. godine, u Tirani. 

Teme sastanka su, između ostalog bile, aktuelna situacija na Zapadnom Balkanu, odnosi s Rusijom i Istočno partnerstvo, te usaglašavanja sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije. Osim toga, nastavljeni su razgovori  sa prethodnog, Trećeg sastanka političkih direktora šest zemalja Zapadnog Balkana, održanog u oktobru prošle godine u Briselu, o odnosu zemalja regiona sa Narodnom Republikom Kinom, Republikom Turskom, kao i o situaciji na Bliskom istoku.

U svom obraćanju, zamjenik Brkić istaknuo je da BiH početkom narednog mjeseca završava vrlo uspješno predsjedanje BiH Procesom saradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), tokom kojeg je poseban naglasak stavljen na intenziviranje odnosa sa EU, odnosno potvrđivanje EU perspektive regiona zemalja Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, zamjenik Brkić posebno je istaknuo važnost održavanja političkog skupa pod okriljem predsjedavanja Rumunije Vijećem EU, prvog sastanka ovog tipa u formatu koje je zajedno okupio predstavnike SEECP-a i Radne grupe za Zapadni Balkan – COWEB-a, 22. marta u Sarajevu. Predsjedavanje SEECP-om, incijative koja ima značajnu ulogu u ohrabrivanju EU integracijskog procesa našeg regiona, a ujedno je i snažan instrument u promoviranju pomirenja i stabilnosti, bit će završeno ministarskim sastankom i Samitom predsjednika 8/9. jula u Sarajevu.

Na kraju svog izlaganja, zamjenik Brkić upoznao je prisutne da se naša zemlja aktivno priprema za naredni Samit Berlinskog procesa u Poznanu, koji će biti održan 4/5. jula. Pomenuti Samit, kako je kazao, za Bosnu i Hercegovinu je još jedna potvrda evropske perspektive regiona, ali i forum za jačanje konkretne saradnje u regionu u oblastima razvoja infrastrukture, ekonomije i rješavanja otvorenih pitanja.

Zamjenik Brkić susreo se s Boazom Rodkinom, nerezidentnim ambasadorom Izraela za BiH u Tirani.