Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.3.2019 14:02
Zamjenik ministra MVP BiH Josip Brkić održao radni sastanak s ekspertima NATO PDD-a u sklopu NATO integracijskog procesa

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić, zajedno sa predstavnicima Odsjeka za NATO i PfP Sektora za multilateralne poslove MVP BiH održao je 12. marta 2019. godine cjelodnevni radni sastanak s ekspertima NATO PDD-a (Odjel za javnu diplomatiju), Chrisom Rileyem, šefom tima za strategiju i komunikaciju i Markom F. Laityem, šefom strategije komunikacije u SHAPE-u (Supreme Headquarters Allied Powers Europe). Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH i Ministartsva odbrane BiH.

U uvodnom obraćanju zamjenik Brkić upoznao je sagovornike s trenutnom situacijom u BiH, kao i s radom Komisije za NATO integracijski proces BiH.

Predstavnici NATO PDD-a su upoznali prisutne s ulogom PDD-a u Strategiji komunikacije NATO-a koja predstavlja koordiniranu i odgovarajuću primjenu komunikacijskih aktivnosti, podršku operacijama i aktivnostima Saveza, a te aktivnosti se ostvaruju kroz javnu diplomatiju, civilno sudjelovanje kroz medije, vojne javne poslove, informacijske i psihološke operacije.
 
U nastavku, predstavnici NATO-a su predstavili StratCom Frameworks koji predstavlja plan i aktivnosti u realiziciji strateške komunikacije, a kao glavni principi strategije istaknuti su kredibilitet i jasnost poruke.

U sklopu Strategije komunikacije NATO-a analizirana je situacija u zemljama regije, kao i mogućnost primjene iste u BiH.