Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.9.2018 18:45
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao na ministarskom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC)

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić, učestvovao je 5. decembra 2018. godine u Briselu na ministarskom sastanku Sjevernoatlantskog vijeća (NAC NATO) u formatu „Odlučna podrška“.

Zamjenik ministra Brkić je u svome obraćanju na ministarskom sastanku potvrdio spremnost BiH za nastavkom kontinuirane podrške zajedničkim naporima za postizanjem međunarodnog mira i sigurnosti. Pozdravio je nedavno održavanje parlamentarnih izbora u Afganistanu kao prve koje su organizirale i provele vlasti Afganistana.

Informirao je prisutne da je BiH odlučila povećati broj svojih snaga u NATO vođenoj misiji u Afganistanu s početkom sljedeće godine, te istaknuo da je BiH donijela odluku da izdvoji sredstva za finansijski doprinos kojim će se dati podrška samoodržanju afganistanskih snaga sigurnosti, istaknuvši da na ovaj način Bosna i Hercegovina potvrđuje svoj interes za učešćem u pružanju stručne obuke, savjetovanja i pomoći afganistanskim sigurnosnim i odbrambenim snagama sve dok one ne budu u stanju preuzeti punu odgovornost za sigurnost u svojoj državi.

Istaknuo je da BiH svojim učešćem u NATO vođenoj misiji u Afganistanu, ali i drugim mirovnom misijama pod okriljem EU ili UN-a, potvrđuje svoju spremnost da bude vjerodostojan međunarodni partner, te da aktivno doprinosi međunarodnom miru i stabilnosti.

Zamjenik ministra Brkić se zahvalio ministrima vanjskih poslova država članica NATO-a za kontinuiranu podršku reformskim procesima u BiH, te što su na današnjem ministarskom sastanku država članica NATO-a iskazali spremnost i pozvali BiH da dostavi svoj prvi Državni godišnji program s ciljem aktiviranja Akcijskog plana za članstvo u NATO (MAP).