Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.9.2018 17:42
Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, kao šef delegacije Bosne i Hercegovine, učestvovao na Summitu šefova vlada država članica Centralnoevropske inicijative (CEI) u Zagrebu

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić učestvovao je 3. i 4. decembra 2018. godine na Summitu šefova vlada država članica Centralnoevropske inicijative (CEI) u Zagrebu, čiji je domaćin bio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Tema završnog događaja jednogodišnjeg predsjedavanja Republike Hrvatske CEI-em bila je „Izgradnja sigurnosti, jačanje ekonomije, omogućavanje napretka“.

Na Summitu učestvuju premijeri i predstavnici država članica CEI-a, evropski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti, kao i predstavnici drugih međunarodnih i regionalnih organizacija.

Tokom obraćanja učesnicima Summita, zamjenik ministra Brkić je istaknuo kako su sigurnost i stabilnost u regionu trenutno najvažnija pitanja s obzirom da se stalno pojavljuju novi izazovi. Naglasio je da terorizam i prekogranični organizirani kriminal ostaju glavne prijetnje sigurnosti i da je nužno nastaviti s razmjenom informacija između relevantnih institucija i s koordinacijom među zemljama kako bi se efikasno suzbile i spriječile  nezakonite aktivnosti. Dodao je da se o sigurnosti u regionu ne može govoriti bez spominjanja problema migracija. Prema najnovijim podacima, broj ilegalnih imigranata koji su otkriveni u Bosni i Hercegovini od januara do novembra 2018. godine dosegnuo je 21.163, od kojih je većina iz Pakistana, Irana, Sirije, Afganistana i Iraka. Zahvalni smo Evropskoj uniji na dosadašnjoj finansijskoj pomoći za upravljanje migracijskom krizom. Ipak, o tom problemu treba i dalje razgovarati, razraditi i provoditi najbolja rješenja jer se novi val migranata, ne samo iz ratom pogođenih zemalja, može ponovo pojaviti u bilo kojem trenutku.

Govoreći o sigurnosti, zamjenik ministra je naglasio da saradnja BiH s NATO-om i dalje jača, te da je najava generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da će ministri vanjskih poslova NATO-a ovaj tjedan pozvati Bosnu i Hercegovinu da dostavi svoj prvi Godišnji državni plan (ANP) najpozitivniji integracijski signal za BiH u 2018. godini. Izrazio je uvjerenje da je to rezultat činjenice da su saveznici u NATO-u prepoznali naš kredibilitet u provedbi uvjeta iz Tallinna.

Govoreći o ekonomiji, istaknuo je da je privredni rast Bosne i Hercegovine u trećem kvartalu ove godine iznosio 3,4 posto, te da nije dovoljan da bi doveo do smanjivanja jaza između naše i privrede razvijenih zemalja EU. Poseban problem je, naveo je zamjenik ministra, što značajan broj mladih ljudi napušta BiH i odlazi u razvijenije zemlje članice EU što je fenomen koji je zajednički za cijelu balkansku regiju. Ako se ovaj trend nastavi,  bi u narednim godinama moglo biti značajno ugroženo. Bez ekonomskih reformi, značajnog povećanja ulaganja u područja kao što su infrastruktura, obrazovanje, zdravstveni sistem, ovaj će proces biti teško usporiti ili preokrenuti.

Budući da je politička stabilnost preduvjet ekonomskog napretka, za BiH je ključno uspostaviti dobru saradnju i naći kompromis među političkim strankama koje mogu osigurati stabilnu većinu nakon provedenih izbora u BiH. Stoga je od najveće važnosti izvršiti izmjenu Izbornog zakona bez odlaganja i provesti rezultate izbora sukladno odluci Ustavnog Suda BiH.

Na kraju svog obraćanja zamjenik ministra Brkić je pozvao sve zemlje CEI-a koje su i članice Evropske unije da nastave s potporom Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u EU i dodao da bez zemalja zapadnog Balkana, proces proširenja Evropske unije neće biti dovršen.