Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.7.2018 14:57
Održane redovne političke konzultacije između Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije

Redovne političke konzultacije između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Švicarske Konfederacije održane su 27. augusta 2018. godine u Bernu. Delegaciju MVP-a BiH predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, a delegaciju MVP-a Švicarske Konfederacije zamjenica državnog sekretara Krystyna Marty Lang.

Razgovori su obuhvatili nekoliko tema od zajedničkog interesa, kao što su razvoj bilateralnih političkih odnosa i ekonomske saradnje, Švicarski razvojni program u Bosni i Hercegovini, perspektive Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-savezu, odnosi BiH sa susjednim zemljama, odnosi između Švicarske i EU, saradnja između dvije zemlje na multilateralnoj osnovi i druge teme.

Zamjenik ministra Brkić i zamjenica državnog sekretara Marty Lang su na početku sastanka potvrdili spremnost Bosne i Hercegovine i Švicarske za dalje unapređenje političkih odnosa dvije zemlje i poticanje ekonomske saradnje.

Razgovarali su i o općoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i predstojećim izborima, kao i aktivnostima na planu ostvarivanja vanjskopolitičkih prioriteta BiH, pri čemu je zamjenik ministra Brkić detaljno informirao o saradnji BiH sa zemljama u regionu u okviru Berlinskog procesa, EU i NATO integracijskim procesima BiH i naglasio njihov značaj za stabilnost i sigurnost BiH i regiona. Delegacija Švicarske izrazila je potporu naporima Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obaveza na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u kao i reformskim procesima što Švicarska potvrđuje i programima razvojne saradnje koje provodi u BiH.

Zamjenik ministra Brkić zahvalio je švicarskoj vladi na dugoročnom angažmanu u potpori razvoju naše zemlje, koja se kroz Strategiju saradnje 2017-2020 nastavlja u nekoliko različitih oblasti i u budućnosti, o čemu je detaljnije razgovarano ovom prilikom, s naglaskom na aktualne projekte koji se provode u saradnji s institucijama BiH.

Zamjenik Brkić naglasio je izgrađeno partnerstvo BiH i Švicarske koje Bosna i Hercegovina cijeni kako zbog kontinuiteta tako i zbog kvaliteta podrške koju pruža demokratskim reformama i procesu tranzicije ka tržišnoj ekonomiji. Pri tome je posebno istaknuo metodologiju i ciljano određivanje glavnih, međusobno prožetih domena Strategije saradnje, koja je urađena zajedno s institucijama BiH i koja oslikava i prepoznaje potrebe BiH na svim nivoima.

Tokom konzultacija, izvršen je pregled trenutnih aktivnosti kada je u pitanju bilateralna saradnja po tematskim oblastima i iznijeti konkretni prijedlozi za njeno unapređenje. Posebno je razmotreno stanje ugovornih odnosa dviju zemalja i s tim u vezi trenutni status međudržavnih sporazuma koji su u fazi pregovora, te izražen interes za zaključivanje nekoliko novih.

Razmijenjena su mišljenja i stavovi o aktuelnim regionalnim i međunarodnim pitanjima, ujedno i saradnja BiH i Švicarske u okviru regionalnih i međunarodnih organizacija s čim u vezi su razmijenjene i informacije o kandidaturama zemalja za funkcije u regionalnim i međunarodnim organizacijama i tijelima.

Redovne političke konsultacije imaju za cilj unapređenje i jačanje odnosa dviju zemalja u svim oblastima, kako na bilateralnom tako i na multilateralnom nivou.