Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
11.6.2018 9:00
Zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić predvodio delegaciju MVP BiH na konsultacijama sa MVP Češke Republike

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić predvodio je delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine na redovnim bilateralnim političkim konsultacijama između MVP BiH i Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike, koje su održane 19. juna 2018. godine u Pragu. Delegaciju Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike predvodio je zamjenik ministra vanjskih poslova za evropske poslove Jakub Dürr. Konstatirano je da dvije države imaju zadovoljavajuću političku i ekonomsku saradnju, a razgovarano je i o mogućnostima njenog unapređenja i proširenja. Zamjenik ministra Brkić zahvalio se na podršci Češke Republike u procesima evropskih i evroatlantskih integracija BiH. Izvijestio je sagovornike o najznačajnijim pitanjima vezanim za evropski put Bosne i Hercegovine i budućim koracima, ističući evidentan napredak naše zemlje u ispunjavanju zadanih uslova, te daljoj predanosti ostvarenju ciljeva i provedbi reformi. Naglasio je kako BiH očekuje pozitivno mišljenje EK i konzekventno tome sticanje statusa kandidata. Naglasio je značaj regionalne saradnje za stabilnost i privredni razvoj regije. Tom prilikom obavijestio je sagovornike i o napretku u bilateralnim odnosima sa zemljama regije, što je izuzetno važno u procesu pristupanja zemalja Zapadnog Balkana EU. Istaknuo da je BiH opredijeljena daljem jačanju regionalne saradnje, unapređenju političkog dijaloga i vođenju politike dobrosusjedstva.
Zamjenik ministra Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH, izvijestio je tokom razgovora i o procesu pristupanja BiH u NATO i ispunjavanju preostalih uslova za aktivaciju MAP-a. Naglasio je da je saradnja NATO-a i BiH na visokom nivou i da se ostvaruje kroz programe saradnje te da se očekuje aktivacija MAP-a od strane saveznika čim prije. Aktivacija MAP-a predstavljalo bi pozitivan integracijski signal za BiH u 2018.godini. Zamjenik Brkić informisao je sagovornike i o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH s posebnim osvrtom na nužnost izmjene Izbornog zakona BiH kako bi se omogućila provedba rezultata predstojećih Općih izbora, na temelju odluke Ustavnog suda BiH.
Zamjenik ministra vanjskih poslova Republike Češke Jakub Dürr izrazio je zadovoljstvo napretkom BiH na putu ka EU, te se posebno interesovao za pitanja uticaja trećih zemalja u BiH i regiji, sveukupnoj regionalnoj saradnji i očekivanjima BiH od trenutnog i nadolazećih predsjedavanja EU. Naglasio je kako će Češka i dalje pružati snažnu podršku BiH na njenom putu ka evropskim i evroatlantskim integracijama jer po uzoru na Češku Republiku ti procesi mogu donijeti isključivo stabilnost, sigurnost i ekonomski rast. Na sastanku je razgovarano i o porastu broja migranata i novim migrantskim rutama u regiji te mogućim koracima kako se ne bi ponovila migrantska kriza iz 2015. godine. Razmijenjena su mišljenja i o mogućnostima jačanja privredne saradnje i investiranja u BIH. U oblasti trgovine, robna razmjena između Bosne i Hercegovine i Republike Češke bilježi rast.
Tokom boravka u Češkoj Republici zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao je na Praškom Europskom Summitu 2018.  Na uvodnoj plenarnoj sesiji pod nazivom Populizam i demagogija: Jesmo li doista izašli iz šume? zamjenik Brkić je govorio o izazovima s kojima se regija Zapadnog Balkana danas suočava kao i sigurnosnim prijetnjama.
U svom obraćanju je naglasio kako je proširenje EU najbolja sigurnosna politika za regiju i siguran recept za stabilnost. Perspektiva proširenja EU pridonosi toj stabilnosti, pružajući zajedničku perspektivu za budućnost. U tom smislu je i perspektiva članstva u EU za Bosnu i Hercegovinu poticaj za sve reformske procese u našoj privredi, društvu i upravi, istaknuo je, među ostalim, zamjenik Brkić.
Praški Europski Summitu 2018 organizovali su Institut za međunarodne odnose Prag i EUROPEUM Institut za europsku politiku.