Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.5.2018 9:39
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u zvaničnoj posjeti Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Narodnoj Demokratskoj Republici Alžir. Ministar Crnadak se prvog dana posjete, 27. maja 2018. godine, sastao sa ministrom vanjskih poslova Alžira Abdelkaderom Messahelom.

Ministar Crnadak i ministar Messahel razgovarali su o unapređenju odnosa BiH i Alžira, sa posebnim naglaskom na oblast ekonomije, imajući u vidu značajne potencijale u sektorima energetike, rudarstva, namjenske industrije i poljoprivrede.

Ministri su zajednički konstatovali da je potrebno unaprijediti ekonomske odnose između BiH i Alžira, te je dogovoreno da se početkom 2019. godine u BiH održi 2. investicijska konferencija BiH - Alžir. Na 2. investicijskoj konferenciji BiH - Alžir će učestvovati veliki broj privrednika iz Alžira, a Konferencija bi bila sastavni dio uzvratne posjete ministra vanjskih poslova Alžira Abdelkadera Messahela BiH. Takođe je dogovoreno da se u organizaciju posjete uključi Vanjskotrgovinska komora BiH, privredne komore Republike Srpske i Federacije BiH, kao i brojni privrednici iz BiH.

Ministar Crnadak i ministar Messahel razgovarali su i o mogućnostima potpisivanja sporazuma iz oblasti investicija, zdravstva, turizma, te readmisije.

Tokom sastanka je razgovarano i o pitanjima sigurnosti i borbe protiv terorizma, što je jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta, kako BiH, tako i Alžira. Tema sastanka ministara bila je i situacija u jugoistočnoj Evropi i sjevernoj Africi, kao i druga važna međunarodna pitanja.

Tokom zvanične posjete Alžiru ministar Crnadak će se sastati i sa premijerom Ahmedom Ouyahiaom, predsjednikom Vijeća naroda Gornjeg doma Parlamenta, Abdelkaderom Bensalahom, predsjednikom Nacionalne narodne skupštine Saidom Bouhadjom, ministrima energetike, industrije i rudarstva Mustaphom Guitounijem i Youcefom Yousfijem te predsjednikom Alžirske privredne komore i industrije Laidom Benamorom.

Link s video materijalom možete preuzeti ovdje.