Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
25.4.2018 10:33
Ministar inostranih poslova Igor Crnadak učestvovao na Sastanku na visokom nivou na temu „Izgranja i očuvanje mira“ koji je održan u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak učestvovao je na Sastanku na visokom nivou na temu "Izgradnja i očuvanje mira", koji je održan 23. i 24. aprila 2018. godine u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Ministar Crnadak je, kao šef delegacije Bosne i Hercegovine, govorio na segmentu na visokom nivou, koji su otvorili predsjednik 72. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslav Lajčak i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Nakon pozdravnog dijela govora ministar Crnadak je naglasio da se svijet suočava sa velikim brojem nasilnih konflikata kao i različitim prirodama kriza. Iskazao je veliku zabrinutost zbog žrtava i patnji prouzrokovanih oružanim konfliktima u raznim regionima svijeta. Nastavio je da se može smatrati da je BiH važan primjer šta održivi mir znači u praksi, i da je to osnova za kreiranje sigurne budućnosti zemlje kao i sprečavanje njenog povratka u oružani konflikt. Navodeći primjer BiH, kazao je da su pored EU, UN bile među najvažnijim partnerima koji su igrali važnu ulogu u procesu pomirenja i izgradnje mira te da je pored jačanja institucija u zemlji, integracioni proces ka EU doveo do bolje saradnje u regionu.

Ministar Crnadak je naglasio da je period međunarodnog intervencionizma potrebno zamijeniti snažnom međusobnom podrškom i partnerstvom unutar BiH, dijalogom i međusobnim poštovanjem i razumijevanjem, što će omogućiti izgradnju dugoročnog mira i stabilnosti.

Ministar Crnadak zaključio je govor naglasivši da je izgradnja mira kompleksan i zahtjevan proces i da promovisanje i održavanje mira zahtjeva ne samo osmišljen rad i organizacionu reformu UN već i jaku političku volju.

Na poziv predsjednika 72. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Miroslava Lajčaka, ministar Crnadak je učestvovao na radnom ručku na temu "Novi pristup miru".