Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
8.3.2018 8:57
Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u radnoj posjeti SR Njemačkoj

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se danas, 8. marta 2018. godine u Berlinu sa ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmarom Gabrielom.

Teme sastanka su bile nastavak procesa evropskih integracija BiH i regiona, unutrašnjopolitička situacija u BiH pred Opće izbore sa naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona.
Na početku sastanka konstatovano je da su odnosi BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja. Ministar Crnadak je ocijenio susret veoma značajnim zbog toga što dolazi nakon prošlosedmične predaje odgovora na Upitnik EK i ulaska BiH u novu fazu procesa evropskih integracija u kojoj se očekuje dobivanje kandidatskog statusa i nakon toga početak pregovora sa Evropskom unijom. U ovoj fazi, naglasio je ministar Crnadak neophodan je nastavak potpore prijateljskih zemalja. Njemačka je počevši od pokretanja njemačko-britanske inicijative koja je pomogla deblokadi procesa evropskih integracija regiona prepoznala važnost evropske perspektive regiona, i konstantno i neupitno podržavala napredak Bosne i Hercegovine i regiona Zapadnog Balkana. Dodao je da će dalji napredak na evropskom putu BiH zavisiti i od toga hoće li biti popravljena opća klima i odnosi unutar BiH, a osobito koliko će se uraditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije što nova Strategija EU za Zapadni Balkan stavlja u prvi plan. Istaknuo je zadovoljstvo posvećenošću Njemačke i EU evropskom putu Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU kojom je potvrđen pristup mjerenja napretka svake zemlje na osnovu individualnih postignuća i na osnovu ispunjavanja kriterija.

Ministar Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za dalje jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne saradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Ministar Sigmar Gabriel je pozdravio predaju odgovora BiH na Upitnik Evropske komisije. Istaknuo je da prema novoj Strategiji EU cijeli region ima priliku da napreduje i iskoristi zamah procesa ka evropskim integracijama. Podsjetio je da Njemačka snažno podržava evropsku perspektivu naše zemlje te da će nastaviti aktivno podupirati njen reformski proces i transformaciju u demokratsku državu sa vladavinom prava. Smatra da perspektiva Bosne i Hercegovine za EU mora biti stvarna i opipljiva te da se u tu svrhu EU i njene države članice moraju snažno angažovati u prevladavanju prepreka i interesa koji usporavaju reforme.

Na sastanku je razgovarano i o Izbornom zakonu BiH, odnosu između BiH i NATO, regionalnoj saradnji kao i drugim aktuelnim temama u BiH.

U večernjim satima ministar Crnadak će na ceremoniji otvaranja manifestacije „Dunavski salon“ (Donau Salon 2018) kao predstavnik zemlje suorganizatora održati uvodno obraćanje zajedno sa državnom sekretarkom za politička pitanja savezne pokrajine Baden-Württemberg Theresom Schopper.

Link za video materijal