Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
7.10.2017 15:53
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić govorio na otvaranju konferencije „Odgovor na populizam, nacionalizam i autoritarizam na zapadnom Balkanu i šire“

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić govorio je 8. novembra 2017. godine na otvaranju konferencije „Odgovor na populizam, nacionalizam i autoritarizam na zapadnom Balkanu i šire“, koja se u organizaciji Aspen instituta Njemačke i uz koordinaciju Ministarstva vanjskih poslova BiH održava u hotelu „Europe“ u Sarajevu od 7. do 10. novembra 2017. godine.

Na otvaranju konferencije pored zamjenika ministra Brkića govorila je i zamjenica direktora Aspen instituta Njemačke Anna Kuchenbecker.

Pozdravivši prisutne zamjenik ministra Brkić je istaknuo da je ova konferencija prilika za plodonosnu razmjenu mišljenja i iskustava. Naglasio je da izazove i sigurnosne prijetnje u regionu zapadnog Balkana treba promatrati u kontekstu globalnih zbivanja. U mnogim zemljama EU posljednjih godina vidljiv je rast evroskepticizma i podrške populističkim i nacionalističkim političkim strankama, što je rezultat ekonomske nesigurnosti, nezaposlenosti, te unutrašnjih i vanjskih evropskih migracijskih tokova. Uz navedene čimbenike u regionu zapadnog Balkana dodatno je otežavajuća okolnost i neizvjesna perspektiva članstva u EU. Dodao je da se razočaranje napretkom u ekonomskom i političkom smislu i stalno odlaganje pridruživanja regiona Evropskoj uniji lako pretvara u evroskepticizam što može dovesti da neke zemlje zapadnog Balkana potpadnu pod različite utjecajne sfere. Zbog toga Evropska unija ne smije dopustiti da izgubi svoj utjecaj u regionu.

Zamjenik ministra je naglasio da zapadni Balkan još prolazi kroz proces tranzicije, da je nastavak demokratskih i privrednih reformi danas možda važniji nego ikada prije, i da je zbog toga neophodna snažna potpora EU zapadnom Balkanu. Dodao je da zemlje proširenja, sa svoje strane, moraju pokazati odlučnost i sposobnost da se suoče sa ključnim izazovima, dok bi EU mogla upotrijebiti integraciju zapadnog Balkana za stvaranje novog pozitivnog zamaha i poslati jasnu poruku da, unatoč svim izazovima, EU i dalje funkcioniše i provodi uspješno svoje politike, uključujući politiku proširenja.

Zamjenik ministra Brkić je naglasio da je saradnja u regionu od ključne važnosti za političku stabilnost, mir i privredni razvitak zapadnog Balkana, i da ima veliku ulogu u prevladavanju nacionalizma i netolerancije, i promicanju razumijevanja i dijaloga u regionu. Zemlje regiona će nastaviti sa saradnjom i jačanjem dobrosusjedskih odnosa posebice sudjelovanjem u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i WB6 (Zapadni Balkan šest).

Govoreći o slobodi medija u regionu zamjenik ministra je naglasio da je to oblast u kojoj predstoji još puno rada kako bi se osiguralo sigurno i demokratsko okruženje za rad medija.

„Perspektiva članstva u EU za Bosnu i Hercegovinu je poticaj za sve reformske procese u našoj privredi, društvu i upravi. Reforme se lakše usvajaju kada se stave u kontekst procesa integracije, što je i potvrda transformatorske moći EU“, istaknuo je zamjenik ministra Brkić. Dodao je da Bosna i Hercegovina nastavlja raditi na provedbi socijalnih i ekonomskih reformi neophodnih za integraciju u EU, te ulaže napore kako bi osigurala učinkovitu provedbu Reformske agende što će pomoći postizanju glavnog cilja Bosne i Hercegovine - stjecanje statusa zemlje kandidata za članstvo u EU u prvoj polovici sljedeće godine, za vrijeme predsjedanja Bugarske Vijećem EU.

Zamjenik ministra je podsjetio da Bosna i Hercegovina ispunjava međunarodne obaveze u borbi protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i fenomena stranih terorističkih boraca, te da su sigurnosne institucije Bosne i Hercegovine napredovale u borbi protiv organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca.

Na kraju obraćanja učesnicima konferencije zamjenik ministra Brkić je podvukao da je odnos između zapadnog Balkana i Evropske unije pitanje kredibilnosti evropskog projekta i sposobnosti regiona da ispuni obaveze prema demokratskim reformama i regionalnoj saradnji i stabilnosti.

Na marginama konferencije zamjenik ministra Brkić susreo se sa novom zamjenicom ministra vanjskih poslova Republike Makedonije Artom Toci. Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi dvaju zemalja jako dobri. Dogovoren je nastavak saradnje i u tom cilju održavanje političkih konzultacija na nivou zamjenikâ ministara vanjskih poslova do kraja tekuće godine.