Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.10.2017 16:47
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić susreo se sa državnom sekretarkom za političku koordinaciju u Državnom ministarstvu Baden-Württemberg Theresom Schopper

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić se 13. oktobra 2017. godine u Stuttgartu sastao sa državnom sekretarkom za političku koordinaciju u Državnom ministarstvu Baden-Württemberga Theresom Schopper.

Na sastanku je razgovarano o pitanjima saradnje, najjače razvijene pokrajine u Njemačkoj, Baden-Württemberga u cilju pomoći Bosni i Hercegovini na putu približavanja Evropskoj uniji, u oblasti obrazovanja, turizma, saradnje na regionalnom nivou, posebice na polju ekonomije.

Zamjenik Brkić zahvalio se na dosadašnjoj podršci i angažmanu SR Njemačke u procesu evropskih integracija BiH, istaknuvši odlučujuću ulogu te države kojom je odblokiran proces integracija BiH, kroz novi pristup EU za BiH. Od velikog je značaja zadržati fokus Njemačke na podršci reformskom i integracijskom putu BiH i nakon nedavno održanih izbora u Njemačkoj. Također, zamjenik Brkić se zahvalio na potpori Njemačke u ekonomskom i infrastrukturnom povezivanju zapadnog Balkana. Za BiH je, pored važnosti nastavka reformskog i integracijskog procesa, od suštinskog značaja integracija cijelog regiona zapadnog Balkana u EU, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za sigurnost čitave Evrope.

Upoznao je sagovornicu sa najnovijim dešavanjima u procesu pristupanja BiH Evropskoj uniji, i izrazio očekivanje da će BiH dobiti status zemlje kandidata, do polovice naredne godine. Za BiH ne postoji alternativa i nepotrebno odugovlačenje i nedostatna podrška zemalja članica mogla bi ugroziti ovaj proces.

Državna sekretarka Schopper je iznijela pitanja gdje bi se pokrajina Baden-Württemberg mogla snažnije uključiti u cilju pomoći BiH na putu približavanja EU. Kontinuirano se ističe potreba za uvođenjem dualnog obrazovnog sistema u BiH. Ekonomiji su potrebni kadrovi koji su stručni, specijalizovani i sposobni, a dualno obrazovanje proizvodi upravo takvu radnu snagu. Njemačka može dati ekspertizu kroz svoj uspješan sistem dualnog obrazovanja, kao i nastavak razvojne saradnje, čime bi se smanjila visoka stopa nezaposlenosti mladih.

U pristupanju evropskim integracijama, naglasila je neophodnost nastavka reformskog procesa.