Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.9.2017 15:45
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se sastao sa ministrom vanjskih poslova i razvojnih pitanja Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke Tilakom Marapanaom (Tilak Marapan)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se u četvrtak, 28. septembra 2017. godine u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova i razvojnih pitanja Demokratske Socijalističke Republike Šri Lanke Tilakom Marapanaom. Nakon sastanaka ministri Crnadak i Marapana se dali izjave za medije.

Ministar Crnadak je poželio dobrodošlicu kolegi iz Šri Lanke istaknuvši da se radi o prvoj posjeti jednog ministra vanjskih poslova Šri Lanke Bosni i Hercegovini. Naglasio je da dvije države imaju otvorene i prijateljske odnose, koji do sad nisu bili intenzivni prije svega zbog regionalnih preokupacija dvije države. Podsjetio je na zajedničku prošlost koju dvije zemlje dijele učešćem u pokretu nesvrstanih. Ministar Crnadak je istaknuo da je na sastanku razgovarano o sklapanju bazičnih sporazuma kao preduvjetu jačeg povezivanja dvije države. Također je istaknuo interes BiH za jačanjem parlamentarne suradnje s obzirom da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji grupa prijateljstva za bilateralnu suradnju sa azijskim zemljama. Istaknuo je značaj suradnje između gradova dvije zemlje ocijenivši da ta suradnja može biti snažna poluga u jačanju bilateralnih odnosa. Ministar Crnadak je naglasio da je trgovinska razmjena na niskom nivou i istaknuo očekivanje da će se to promijeniti planiranom posjetom trgovačke delegacije Šri Lanke Bosni i Hercegovini. Zahvalio je za podršku Šri Lanke izboru Bosne i Hercegovine u Ekonomsko i socijalno vijeće (ECOSOC) za 2017. godinu.

Ministar Marapana je podsjetio na izrazito dobre bilateralne odnose koje je Šri Lanka imala sa Jugoslavijom. Izrazio je nadu za ponovnom uspostavom takve suradnje i najavio posjetu trgovačke delegacije Šri Lanke Bosni i Hercegovini i regionu. Izrazio je najbolje želje Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i uputio poziv ministru Crnatku da tokom iduće godine učini uzvratnu bilateralnu posjetu Šri Lanki.