Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
19.5.2017 10:19
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić se sastao s generalnim direktorom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Robertom Azevedom

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić sastao se 15. lipnja 2017. godine u Ženevi sa generalnim direktorom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Robertom Azevedom. Sastanku je prisustvovala i stalna predstavnica BiH pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi veleposlanica Lucija Ljubić.

Zamjenik ministra Brkić je zahvalio Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i generalnom direktoru Azevedi na podršci tokom procesa pristupanja Bosne i Hercegovine Organizaciji. Istaknuo je uvjerenje da će uz nastavak potpore WTO-a i država s kojima BiH vodi bilateralne pregovore o pristupu tržištu, Bosna i Hercegovina uspjeti da postane punopravna članica Svjetske trgovinske organizacije do 11. Ministarske konferencije WTO, koja će se održati od 10. do 13. prosinca 2017. godine u Buenos Airesu u Argentini. Također je obavijestio o intenzivnim aktivnostima koje BiH poduzima u navedenom cilju, te s tim u vezi informirao da bi ubrzo trebala biti završena i zadnja obveza iz Zakonodavnog akcionog plana pristupanja WTO-u, usvajanjem amandmana na Zakon o unutarnjoj trgovini Federacije BiH. Također bilateralni pregovori sa Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom oko određenih tarifnih kvota su ponovno intenzivirani na osnovu izmijenjenih bilateralnih ponuda koje je BiH uputila u ožujku 2017. godine.

Naglasio je da je članstvo u WTO-u oduvijek bilo među prioritetima vanjske politike BiH i sastavni dio ukupnih strateških ciljeva za postizanje ekonomske stabilnosti i unapređenja integracionih procesa u regiji. Istaknuo spremnost BiH da iskoristi pozitivni momentum u pogledu europskih integracija kako bi se ubrzao i prijem u članstvo u WTO. Dodao je da je BiH spremna intenzivirati aktivnosti i dovršiti pristupni proces, uz nastavak potpore WTO-a, osobito u bilateralnim pregovorima o pristupu tržištu s Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Federacijom, kako bi preostala otvorena pitanja bila riješena u najkraćem mogućem roku.

Generalni direktor Svjetske trgovinske organizacije Roberto Azeveda je zahvalio na posjeti zamjenika ministra Brkića, te potvrdio da WTO ima interes za što skorije okončanje pristupnog procesa BiH. Iskazao je zadovoljstvo aktivnostima u BiH na ispunjavanju preostalih uvjeta za sticanje članstva, kao i zbog napretka u procesu regionalnih integracija, koje WTO podržava. Zajednički je konstatirano da bi BiH mogla postati članicom WTO-a do 11. Ministarske konferencije WTO, koja će se održati od 10. do 13. prosinca 2017., ukoliko nastavi raditi postignutom dinamikom, proaktivnim ispunjavanjem prioriteta, posebice u pregovorima sa Brazilom, Ukrajinom i Ruskom Fedracijom. 

Generalni direktor je naglasio da BiH može u potpunosti računati na podršku WTO i u narednoj fazi pregovora u cilju što skorijeg sticanja članstva u WTO.