Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
5.5.2017 14:45
Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić u Briselu održao briefing za diplomate država članica Europske unije

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić održao je 17. svibnja 2017. godine u prostorijama Misije BiH pri Europskoj uniji u Briselu briefing za diplomate država članica Europske unije-članove Radne skupine za zapadni Balkan (COWEB).

Pored zamjenika ministra Brkića panelisti na briefingu bili su i šefica Kabineta predsjedatelja Vijeća ministara BiH Asja Nikšić, direktor Direkcije za Europske integracije Edin Dilberović i savjetnica predsjedatelja Vijeća ministara za europske integracije Nerimana Rifatbegović. Moderator je bila šefica Misije Bosne i Hercegovine pri EU veleposlanica Lidija Topić.

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić informirao je nazočne o napretku postignutom u BiH nakon prijema Upitnika Europske komisije i naglasio da je 2016. godina bila izuzetno uspješna za proces europskih integracija zemlje. Istaknuo da je BiH snažno opredijeljena da održi pozitivan zamah i nastavi s reformskim procesima i napretkom u okviru procesa integriranja u EU i da provedba Reformske agende, efikasno funkcioniranje Mehanizma koordinacije, te nastavak provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta. Provedba mjera iz Reformske agende  odvija se predviđenom dinamikom. Stupanj realizacije mjera na razini Vijeća ministara iznosi 53%, a na razini entiteta blizu 30%. Informirao je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine (ERP) za 2017.-2019. godinu, koji predstavlja sveobuhvatan plan strukturnih reformi koje će vlasti u BiH provesti radi poboljšanja ekonomskog rasta, konkurentnosti, očuvanja fiskalne i makroekonomske stabilnosti, uz nastavak stabilizirajuće fiskalne politike i provedbe mjera štednje u institucijama vlasti.

Kada je riječ o provedbi Mehanizma koordinacije, zamjenik ministra Brkić upoznao je nazočne da je u potpunosti završen proces kompletiranja sustava koordinacije procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini u svjetlu pripreme odgovora na pitanja iz Upitnika EK, kao i da se proces odgovaranja na pitanja iz Upitnika odvija predviđenom dinamikom. Kazao je da je na sjednici Kolegija za europske integracije BiH, održane 14.03.2017., zaključeno da je prva faza procesa pripreme odgovora na Upitnik uspješno završena doprinosom odgovora od strane ustavno nadležnih institucija sa svih razina vlasti u BiH. Sada je taj proces u drugoj fazi koja podrazumijeva funkcioniranje koordinacije procesa europskih integracija, s ciljem postizanja koherentnosti rada institucija kako bi se pripremili stručni, profesionalni i pravovremeni odgovori na Upitnik. Istaknuo je spremnost institucija BiH na svim razinama da pravovremeno odgovore na zadatke vezane za ispunjavanje Upitnika i dostave odgovore na Upitnik Europskoj komisiji prema planiranoj dinamici.

Na pitanje u svezi s rokovima za stjecanje statusa kandidata, zamjenik ministra Brkić je kazao da je cilj Bosne i Hercegovine stjecanje statusa kandidata do kraja prvog kvartala 2018. godine. U tom smislu, BiH očekuje potporu država članica EU u nadolazećem razdoblju, što bi trebalo biti prepoznato i u  paketu proširenja EK koji će biti objavljen u prvom kvartalu 2018. godine.

Zamjenik ministra Brkić je također rekao da je BiH, potpisivanjem Protokola na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kako bi se uzelo u obzir pristupanje Republike Hrvatske u EU, zaokružila veoma produktivan i vidljiv napredak na području europskih integracija.

Pozdravio je posvećenost i potporu EU putu Bosne i Hercegovine, što je i potvrđeno  tijekom posjete visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Federice Mogherini našoj zemlji te iskazano u Rezoluciji Europskog parlamenta o BiH, usvojenoj u veljači ove godine.
 
Tijekom izlaganja, zamjenik ministra Brkić je također naglasio opredijeljenost BiH daljnjem jačanju regionalne suradnje i unapređenju dobrosusjedskih odnosa, a posebno sudjelovanju u aktivnostima u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke.

Nakon uvodnih obraćanja, uslijedila je rasprava s brojnim pitanjima predstavnika država članica EU u vezi s reformskim procesima u BiH. Briefingu su prisustvovale diplomate iz 25 država članica EU , kao i visoki dužnosnici u Generalnom direktoratu Europske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, te drugi visoki diplomati.