Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.4.2017 8:48
Posjeta članova Komisije za NATO integracijski proces BiH sjedištu NATO u Briselu

Na poziv NATO Odjela za javnu diplomatiju, članovi Komisije za NATO integracijski proces BiH (KNIP) borave u dvodnevnoj posjeti sjedištu Sjevernoatlantskog saveza. Program posjete uključuje brojne sastanke sa zvaničnicima i ekspertima NATO koji će poslužiti za razmjenu informacija i mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa.

Sastanak sa ambasadorom Tacanom Ildemom, pomoćnikom generalnog tajnika NATO za javnu diplomatiju, bio je prigoda za upoznavanje sa političkim i sigurnosnim aktuelnostima vezanim za djelovanje ove organizacije, sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu i region Zapadnog Balkana. Tokom razmjene mišljenja posebno su naglašena očekivanja daljeg napretka BiH prema što skorijoj aktivaciji Akcionog plana za članstvo (MAP). Tokom sastanka sa Tanyom Hartman, iz Ureda evroatlantskog i globalnog partnerstva, Odjela za političke poslove i sigurnosnu politiku, razgovarano je o praktičnim aspektima saradnje između NATO i BiH, uključujući proceduru usvajanja IPAP 2017 – 2019 i ostalim koracima koji će biti važni za napredak BiH u procesu NATO integracija.

Naredni sastanci će također pružiti prigodu za razmjenu informacija i stavova po mnogim važnim temama, kao što su odnosi NATO i Rusije, aktivnosti NATO u borbi protiv terorizma i radikalizacije, odnosi NATO sa zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike, aktuelne NATO operacije sa osvrtom na pitanja sigurnosti na Zapadnom Balkanu, komuniciranje u doba komunikacijskih sukoba, žene, mir i sigurnost, kao i održavanje okruglog stola na temu: Komunikacijski izazovi saradnje evroatlantskih integracija i javne diplomatije sa Bosnom i Hercegovinom.