Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.4.2017 10:03
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se sa predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak se 26. aprila 2017. godine u Briselu sastao sa predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem.

Ministar Crnadak i predsjednik EP Tajani su razgovarali o procesu evropskih integracija BiH i regiona, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i drugim temama značajnim za odnose BiH i Evropske unije.

Tokom razgovora, ministar Crnadak je posebno istakao da evropska budućnost BiH ima najveći mogući konsenzus i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, kao i kod sva tri konstitutivna naroda, te da predstavlja jednu od rijetkih tema oko koje su svi u BiH saglasni. Ministar je izrazio očekivanje da će popunjavanje Upitnika Evropske komisije biti završeno u prvoj polovini godine, te da će biti stvoreni uvjeti da se BiH odobri kandidatski status do kraja 2017. godine.

Ministar Crnadak i predsjednik EP Tajani su se saglasili da je stabilnost regiona Balkana od ogromnog značaja za cijelu Evropu i da je neophodna intenzivna saradnja, posebno u oblastima kao što su borba protiv terorizma, migrantska kriza, organizovani kriminal i sl.

Tokom razgovora, predsjednik Tajani je potvrdio snažnu podršku Evropskog parlamenta i drugih institucija EU evropskom putu BiH, te izrazio posebno interesovanje za stanje u oblasti medija, slobode govora i borbe protiv korupcije.

Tokom sastanka je dogovoreno da će predsjednik EP Antonio Tajani, na poziv ministra Crnatka, tokom ljeta posjetiti BiH.