Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.3.2017 16:51
Sastanak ministra vanjskih poslova BiH Igora Crnatka sa potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Davorom Ivom Štirom i ministrom vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske Peterom Sijartom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovina Igor Crnadak, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Davor Ivo Štir i ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske Peter Sijarto sastali su se u Sarajevu 02. marta 2017. godine, nakon čega su održali konferenciju za medije.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je poželio dobrodošlicu  ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Mađarske. Ministar Crnadak je naglasio da  se ovaj susret održava u politički opterećenom vremenu, ali da su se fokusirali na pozitivne stvari. Za BiH ovo je bitan dan jer su dva ministra vanjskih poslova iz Evropske unije tu da podrže evropski put Bosne i Hercegovine. Tri ministra su danas razgovarala o stvarnim problemima čije rješavanje je od koristi za sve lјude koji žive u ovim državama. Razgovaralo se o koridoru 5C, infrastrukturnom i želјezničkom povezivanju BiH, Hrvatske i Mađarske. Ministar Crnadak je izrazio posebno zadovolјstvo zbog činjenice da će danas biti potpisana dva sporazuma sa Republikom Mađarskom, koja se odnose na uspostavlјanje direktne avio linije Sarajevo-Budimpešta i dodjelu stipendija bh. studentima.    

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske se zahvalio domaćinu na prijemu i naglasio da  Hrvatska podržava BiH na evropskom putu. Ministar  Štir je poseban akcenat stavio na stabilnost Bosne i Hercegovine, jer je stabilnost veoma bitna za Hrvatsku i Mađarsku i da će oni učiniti sve što je u njihovoj moći da se ta stabilnost odži, naglasivši da je neophodno da se odluke donose u okviru institucija u skladu sa principom jednakosti prava svih naroda u BiH. Ministar Štir je posebno istakao podršku i pomoć Hrvatske i Mađarske zakonodavnoj vlasti BiH. Osnovna poruka današnje posjete  je  poruka prijatelјstva i podsticaja stabilnosti Bosne i Hercegovine, što će se pokazati predstojećom zajedničkom sjednicom Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske kada se očekuje i potpisivanje Sporazuma o Europskom partnerstvu.

Ministar vanjskih poslova i vanjske trgovine Mađarske Sijarto je takođe naglasio da je stabilnost BiH prioritet za Mađarsku, te da je put stabilnosti BiH kroz EU integracije. On je naveo da je danas u Sarajevo došao da bi pomogao Bosni i Hercegovini na tom  putu i naveo šet tačaka, konkretnih vidova pomoći Mađarske Bosni i Hercegovini:

  1. Mađarska će uputiti jednog diplomatu u  MIP BiH koji će prenijeti iskustva Mađarske u procesu integracija u EU
  2. Vojni kontigent Mađarske pri NATO koji broji 163 vojnika će ostati u BiH, kao doprinos stabilnosti i očuvanju mira
  3. Mađarska će uputiti materijalnu pomoć BiH u iznosu od 50.000 eura za pomoć u saniranju poslјedica poplava
  4. Izdvojiće iznos od 14.000 eura kao pomoć za međureligijski dijalog u Mostaru
  5. Obezbijediće pedeset stipendija za bh. studente za školovanje u Mađarskoj
  6. Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva komunikacija i transporta BiH i Ministarstva nacionalnog razvoja Mađarske stvoriće se uslovi za uspostavljanje direktne avio linije koja će povezati Sarajevo i Budimpeštu