Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.10.2021 15:30
Ministrica Turković se sastala sa ambasadorom Irske za BiH Mylesom Geiranom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 20. oktobra 2021. godine sa ambasadorom Irske za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Ljubljani, Mylesom Geiranom.

U fokusu razgovora ministrice Turković i ambasadora Geirana bili su bilateralni odnosi između BiH i Irske, politička situacija u našoj zemlji, evropske integracije, regionalna saradnja te druga aktuelna pitanja.

Na sastanku je istaknuto da BiH i Irska imaju prijateljske i dobre bilateralne odnose te je iskazan interes za unapređenjem saradnje u svim oblastima.

Ministrica Turković izvijestila je irskog ambasadora o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH te izrazila zahvalnost za podršku koju Irska pruža BiH u procesu evroatlantskih integracija. Istaknula je da je za napredovanje naše zemlje na evropskom putu neophodno puno funkcionisanje državnih institucija i nastavak provedbi reformi, u korist građana BiH. 

Ambasador Geiran je naglasio da Irska podržava puni teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da Irska ostaje posvećena proširenju Evropske unije i da će BiH i dalje imati podršku njegove zemlje na putu evropskih integracija kao i za reformske procese.

Tokom susreta sagovornici su razmijenili mišljenja o značaju i ulozi Misije EUFOR-ALTHEA u BiH.