Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
18.10.2021 16:07
Ministrica Turković se sastala sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 18. oktobra 2021. godine sa predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom.

Na sastanku se razgovaralo o odnosima BiH i Republike Austrije, aktuelnoj političkoj situaciji, evropskom putu, provedbi reformi u našoj zemlji kao i izazovima na tom putu.

Tom prilikom je istaknuto da su odnosi između BiH i Republike Austrije na izuzetno visokom nivou te da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja. Ministrica Turković je naglasila značajan doprinos Austrije kada je riječ o podršci evropskim integracijama BiH ali i njenoj ulozi na planu unutrašnje stabilnosti i sigurnosti u BiH, s obzirom da Austrija daje najviše vojnika u sastavu Misije EUFOR-ALTHEA.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Sobotka je podsjetio na snažne veze između dvije zemlje, istaknuvši da su građani Austrije, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, među najbrojnijima i najbolje integriranim u austrijskom društvu. Naglasio je da Austrija nastavlja pružati snažnu podršku procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine kao i daljnju provedbu reformskih procesa.