Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.7.2021 18:37
Ministrica Turković sastala se sa britanskom ministricom Morton

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 21. jula 2021. godine sa ministricom za europsko susjedstvo i Ameriku u Ministarstvu za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Wendy Morton. 

Razgovarano je o unapređenju bilateralne saradnje, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, integracijama BiH u EU i NATO, vladavini prava i borbi protiv korupcije, zaštiti životne sredine,  te drugim pitanjima od obostranog značaja za dvije zemlje. 

Izražena je spremnost za jačanje odnosa u oblasti trgovine i investicija. Sagovornice su se složile o potrebi finaliziranja aktivnosti na potpisivanju Sporazuma o nastavku trgovine između BiH i Velike Britanije, s obzirom na to da ta zemlja više nije članica Europske unije. 

Ministrica Turković je izrazila zahvalnost UK na pomoći i potpori koju ta zemlja daje Bosni i Hercegovini, posebno kada je riječ o reformskim i integracijskim procesima naše zemlje. Ministrice Turković i Morton su se složile o značaju provedbe tih reformi kako bi se poboljšao život građana Bosne i Hercegovine.