Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
21.7.2021 16:28
Bilateralne konsultacije Ministarstva vanjskih poslova BiH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH mr.sc. Josip Brkić predvodio je delegaciju MVP BiH na bilateralnim konsultacijama dva Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike, koje su održane 21. jula 2021. godine u Sarajevu. Delegaciju Slovačke Republike na bilateralnim konsultacijama predvodio je državni sekretar u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Martin Klus.

Tokom konsultacija razgovarano je o bilateralnim odnosima između Bosne i Hercegovine i Slovačke Republike, aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona, integracijama BiH u EU i NATO, migracijama i iskustvima dvije zemlje u borbi protiv pandemije COVID-19. Konstatirano je da između Bosne i Hercegovine i Slovačke nema otvorenih pitanja, da su bilateralni odnosi dobri i prijateljski, što predstavlja osnovu za dalje jačanje saradnje.

Zamjenik ministrice Brkić informirao je tom prilikom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, s naglaskom na reformske procese BiH na putu u EU i NATO. Izrazio je zahvalnost na pomoći i podršci koju Slovačka pruža našoj zemlji, posebno kroz komponentu razvojne pomoći. Naglasio je da BiH posebno cijeni kontinuiranu slovačku podršku procesu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i njenih sveukupnih napora u održavanju fokusa EU na europskoj perspektivi Zapadnog Balkana. S tim u vezi, istaknuo je slovački doprinos i uticaj o tim temama kroz aktivnosti Višegradske grupe (V4). Ocijenio je da europska perspektiva BiH ostaje, prije svega, u našim rukama, a postizanje cilja članstva zavisi o vlastitom tempu, dosljednosti u provedbi reformi i jačanju demokratskih institucija. Naglasio je da pred BiH stoji odgovornost da što prije i učinkovitije ispuni sve uslove i ciljeve na koje smo se obavezali, kako bi BiH što prije dobila status zemlje kandidata u EU te izvijestio da je na tom putu postignuti određeni napredak u provedbi 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije. Zaključio je da bi pozitivna odluka pokazala našim građanima da je članstvo dostižno i realno, bez obzira na dug i težak put na putu prema EU te nas potaknulo da nastavimo s potrebnim reformama. Istaknuo je da će regionalna saradnja Zapadnog Balkana, kao i u EU, biti od presudnog značaja za privredni oporavak nakon pandemije COVID-19.

Zamjenik ministrice Brkić, koji je i predsjedavajući Komisije za saradnju s NATO-om BiH, tokom konsultacija informirao je sagovornika da Bosna i Hercegovina i NATO dijele snažno partnerstvo te da je naša zemlja definirala svoje reformske aktivnosti u sklopu Programa reformi 2020. i 2021. Kad je riječ o formiranju i aktivnostima Komisije za saradnju s NATO-om BiH, izrazio je zadovoljstvo da su članice Sjevernoatlantskog saveza pozitivno ocijenile njegov rad, s naglaskom na jednoglasno usvojeni Program reformi 2021, koji je dostavljen Vijeću ministara BiH na daljnju proceduru. Naglasio je da BiH ostaje predana saradnji s NATO-om, prije svega što stalni napredak i rad na euroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku kako BiH tako i regije.

Državni sekretar Klus istaknuo je da Slovačku i BiH vežu tradicionalno duge i prijateljske veze, te iskazao uvjerenje u zajedničku europsku budućnost dviju zemalja. Ponovio je podršku svoje zemlje EU i NATO integracijama Bosne i Hercegovine. Pozdravio je odluku Predsjedništva BiH o otvaranju Ambasade BiH u Bratislavi što će doprinijeti unapređenju odnosa dvije zemlje, a prije svega jačanju ekonomske i privredne saradnje.