Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.2.2021 19:18
Povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa ambasador Japana ministrici Turković uručio pismo ministra vanjskih poslova Japana

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 9. februara 2021. godine, primila u posjetu ambasadora Japana u našoj zemlji Ita Makota.

Susret je upriličen povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Japana. Japan je Bosnu i Hercegovinu priznao 23. januara 1996. godine, a diplomatski odnosi su uspostavljeni na današnji dan 1996. godine.

Tokom susreta, ambasador Makoto je ministrici Turković uručio pismo ministra vanjskih poslova Japana Motegija Toshimitsua, u kojem je navedeno da se prijateljske veze između dvije države razvijaju na raznim poljima, uključujući politiku, privredu, kulturu i sport.

“Od uspostavljanja diplomatskih odnosa prije 25 godina do danas, Japan je aktivno pružao pomoć na očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini. U okviru „Inicijative o saradnji na Zapadnom Balkanu“, Japan želi da nastavi raditi na podršci međuetničke saradnje i socioekonomskim reformama u Bosni i Hercegovini. Također, na osnovu prijateljstva koje su dvije države gradile posljednjih 25 godina, te povodom ove 25. godišnjice, želim aktivno sarađivati sa Vama na daljnjem jačanju prijateljskih odnosa sa Bosnom i Hercegovinom, i u zajedničkoj borbi protiv globalne pandemije koronavirusa. Iskreno se nadam da će razmjena posjeta između dvije države, uključujući visoke zvaničnike, ponovo biti aktivna nakon kraja ove pandemije koronavirusa”, navodi se u pismu ministra vanjskih poslova Japana Motegija Toshimitsua upućenog ministrici Turković.

Na današnjem sastanku, ministrica Turković je, također, povodom 25. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa, ambasadoru uručila pismo za ministra vanjskih poslova Japana Motegija Toshimitsua.