Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
4.2.2021 13:52
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić primio u nastupnu posjetu ambasadora Švicarske Daniela Hunna

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić primio je 4. februara 2021. godine u nastupnu posjetu ambasadora Švicarske Konfederacije u BiH Daniela Hunna.

Tijekom susreta ocijenjeno je da su bilateralni odnosi BiH i Švicarske dobri i prijateljski, da je saradnja bh vlasti sa švicarskom ambasadom uvijek bila na visokoj razini, te iskazano uvjerenje da će se tako i nastaviti u mandatu novog ambasadora. Istaknuto je da dvije države povezuje brojna bosanskohercegovačka dijaspora u Švicarskoj koja je važan faktor saradnje.

Zamjenik ministrice Josip Brkić naglasio je da je BiH zainteresirana za unapređenje ekonomske saradnje sa Švicarskom. Također je informirao ambasadora o aktuelnim političkim temama s akcentom na migracije.

Govoreći o situaciji s migrantima zamjenik ministrice je naglasio da se radi o velikom humanitarnom i stalno rastućem sigurnosnom problemu. Dodao je da je za rješenje problema neophodna bolja kontrola istočnih granica BiH, a podjednako tako i vanjskih granica Evropske unije, između Grčke i Turske. Istaknuo je da vlasti u BiH, uz sve izazove nastoje što bolje upravljati situacijom s migrantima, te da je u tome neophodna konkretnija pomoć Evropske unije kao i bolja koordinacija pomoći koja stiže u BiH posredstvom humanitarnih organizacija. 

Švicarski ambasador se usaglasio da je problem migracija ozbiljan i da ga treba sagledavati u širem kontekstu.

Na sastanku je istaknuta važnost nastavka redovnih političkih konzultacija između dvaju ministarstava vanjskih poslova, kao i razmjene posjeta na svim nivoima.