Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
27.1.2021 16:11
Ministrica Bisera Turković razgovarala sa specijalnim predstavnikom Vijeća Evrope o migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, dr Bisera Turković, danas se, 27. januara 2021. godine, sastala sa specijalnim predstavnikom za migracije i izbjeglice Generalne sekretarke Vijeća Evrope Drahoslavom Štefanekom.

Na sastanku je razgovarano o krizi upravljanja migrantskom situacijom u Bosni i Hercegovini, teškom i neizvjesnom stanju u Unsko-sanskom kantonu, te o načinima i mogućnostima rješavanja nagomilanih problema.

Specijalni predstavnik Štefanek je informisao ministricu Turković o njegovoj posjeti migrantskim kampovima u Bihaću i okolnim mjestima, preliminarnim rezultatima njegove misije istraživanja činjenica na terenu, te dodao da je situacija bolja, ali da su uslovi još uvijek teški. Naglasio je da, kada je u pitanju rješavanje ovog problema, potrebno osnažiti koordinaciju između državne i lokalnih vlasti u našoj zemlji.

Istakao je da razumije kompleksnost situacije u našoj zemlji, da postoji komplikovan sistem donošenja odluka, ali i da će, nakon posjete migrantskim centrima u USK i nakon sastanaka sa zvaničnicama u Bosni i Hercegovini, biti spreman da ponudi konkretne preporuke i rješenja.

Ministrica Turković je kazala da je prije nekoliko mjeseci posjetila Bihać, te da potpuno razumije teret s kojim se suočavaju stanovnici ovog dijela Bosne i Hercegovine. U tom kontekstu, navela je prioritete koji se odnose na rješavanje problema sa kojima se suočavaju lokalne zajednice u USK, a koji uključuju raspoređivanje migrantske krize na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, a ne samo na području dva kantona u Federaciji BiH.

Također, naglasila je ministrica Turković, prioritet treba biti i jačanje državne granice, odnosno sprečavanje ulaska migranata u Bosnu i Hercegovinu. U ovom slučaju, ponovo je istaknuta važnost angažmana EU, te potencijalno uključivanje Frontex-a na granici naše zemlje, za što trenutno ne postoji saglasnost pojedinih zvaničnika u Bosni i Hercegovini.