Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.12.2020 22:54
Ministrica Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Egipta Yassera Abdelrahmana Ali Soroura

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, primila je 24. decembra 2020. godine u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Arapske Republike Egipat u Bosni i Hercegovini Yassera Abdelrahmana Ali Soroura.

Na sastanku je ukazano na potrebu nastavka saradnje u oblasti obrazovanja, koja se odnosi na školovanje bosanskohercegovačkih studenata na egipatskom univerzitetu. Također, iskazano je opredjeljenje za nastavak saradnje u oblasti drvne industrije, uz potrebu otklanjanja prepreka koje će unaprijediti ovu oblast u interesu Bosne i Hercegovine i Egipta.

Sagovornici su se usaglasili da unapređenje ekonomskih odnosa i oblasti turizma trebaju biti u fokusu buduće saradnje dvije države, uz organizovanje susreta privrednika Bosne i Hercegovine i Egipta. Naglašeno je opredjeljenje za nastavak saradnje kroz organizovanje bilateralnih konsultacija iduće godine, te je ukazana važnost na olakšavanju procesa dobijanja viza u dvije zemlje.

Ministrica i ambasador su razgovarali o trenutnom stanju u borbi protiv pandemije COVID-19 u dvije zemlje, nabavci vakcina i o važnosti razmjene iskustava u borbi protiv koronavirusa.