Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
24.12.2020 15:20
Ministrica dr Bisera Turković primila u nastupnu posjetu ambasadora Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Daniela Hunna

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 24. decembra 2020. godine u nastupnu posjetu ambasadora Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Daniela Hunna.

Ministrica Turković je naglasila da su odnosi Bosne i Hercegovine i Švicarske Konfederacije dobri i prijateljski, i bez otvorenih pitanja. Iskazala je zahvalnost Švicarskoj na finansijskoj pomoći Bosni i Hercegovini, koja je namijenjena rješavanju hitnih potreba uzrokovanih pendemijom COVID-19, poput nabavke respiratora, dijagnostičkih testova te zaštitne opreme za bolnice širom zemlje. 

Ministrica Turković je kazala da je za našu zemlju od velike važnosti da je mlada generacija prepoznata kao ciljna skupina, ali i kao partner u projektima koje Švicarska provodi u Bosni i Hercegovini. Posebno je istakla kako dvije zemlje spaja i mnogobrojna bh. dijaspora koja je odlično integrisana u švicarsko društvo i predstavlja temelj za jačanje bilateralnih odnosa, ali i promocije potencijala Bosne i Hercegovine u Švicarskoj.
 
Ambasador Hunn je naglasio da Švicarska želi dodatno razvijati i jačati dobre bilateralne odnose sa Bosnom i Hercegovinom. Dodao je da bi dobrim odnosima dviju zemalja svakako doprinijelo i održavanje političkih konsultacija ministarstava vanjskih poslova. Podsjetio je da su posljednje održane telefonskim putem u junu 2020. godine, na nivou zamjenika ministara vanjskih poslova. Obostrano je izražena spremnost za održavanjem kontinuiteta konsultacija koje doprinose dalјem unapređenju odnosa.

Sagovornici su također ocijenili da je u narednom periodu neophodno ojačati politički dijalog susretima na visokom nivou, imajući u vidu činjenicu da je posljednja posjeta na ministarskom nivou realizirana 2013. godine, kada je u posjeti Bosni i Hercegovini boravio ministar vanjskih poslova Švicarske.
 
Ambasador Hunn je informisao ministricu Turković da je Švicarska, po prvi put, najavila kandidaturu za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti UN-a za razdoblje 2023-2024. godine.