Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.12.2020 21:11
Ministrica Bisera Turković predsjedavala sastankom Američko-jadranske povelje (A5)

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković danas je, 16. decembra 2020. godine, predsjedavala sastankom Partnerske komisije Američko-jadranske povelje (A5).

Na sastanku kojim je predsjedavala ministrica Turković, govorili su predstavnici zemalja članica i posmatrača Američko-jadranske povelje.

Predstavnici zemalja potpisnica povelje su usvojili izjavu u kojoj je izražena zahvalnost za podršku NATO-u i Evropskoj uniji u borbi protiv pandemije COVID-19, ali i za podršku u oblastima očuvanja zdravlja i ekonomskih sistema.
Također, izjavom se podržava snažna posvećenost zajedničkim demokratskim vrijednostima, poštivanju ljudskih prava, osnovnih sloboda i vladavine prava, kao i stabilnosti i prosperitetu u regionu.

„Naglašava se i pozdravlja napredak koji je učinila Bosna i Hercegovina u implementaciji reformskih programa, kao i ispunjenja dijela obaveza koje proističu iz 14 prioriteta Evropske komisije. Podržava se napredak Bosne i Hercegovine na evropskom putu, s ciljem dobijanja kandidatskog statusa u 2021. godini. Članice povelje izražavaju duboku zahvalnost Bosni i Hercegovini na aktivnom i uspješnom predsjedavanju tokom 2020. godine, uprkos značajnim poteškoćama sa kojima se ova zemlja morala nositi tokom pandemije COVID-19“, navodi se u usvojenoj izjavi.

Članice Američko-jadranske povelje (A5) su Crna Gora, Hrvatska, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Sjedinjene Američke Države (SAD).