Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.12.2020 14:20
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić učestvovao na Okruglom stolu o temi „Euroatlantske integracije i Bosna i Hercegovina: Šta dalje?“

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić učestvovao je 16. decembra 2020. godine, na Okruglom stolu o temi „Euroatlantske integracije i Bosna i Hercegovina: Šta dalje?“, na poziv predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini NATO-a.

U svom obraćanju, zamjenik ministrice vanjskih poslova Josip Brkić istakao je da su euroatlantske integracije i EU integracije, zajedno s razvojem dobrosusjedskih odnosa i jačanjem regionalne saradnje, prioriteti vanjske politike Bosne i Hercegovine čiji je cilj uključivanje BiH u savremene europske, političke, ekonomske i sigurnosne integracije. Bosna i Hercegovina podržava i spremna je doprinijeti kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti u regiji Europe, smanjenju okolnosti koje prijete miru i posvećena je saradnji i slijeđenju temeljnih demokratskih vrijednosti.
Zamjenik ministrice Brkić, podsjetio je na dokument „Program reformi Bosne i Hercegovine“ i da je u okviru dijela „Politička i ekonomska pitanja“ utvrđeno da je potrebno osigurati inter-agencijsku saradnju i koordinaciju aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine, putem Komisije za NATO integracijski proces BiH. Upravo se kroz Komisiju za NATO integracije Vijeća ministara BiH, već mnogi niz godina, vodi koordinacija relevantnih ministarstava i agencija na državnom nivou čiji je rad od vitalnog značaja za reforme koje se provode, dodao je Brkić.

Zamjenik ministrice Brkić je informisao o provedenim aktivnostima i obavezama  koje se odnose na isključivu nadležnost Ministarstva vanjskih poslova BiH, kao što je pokretanje procedure imenovanja članova i uspostavljanja nove Komisije za NATO integracijski proces BiH, te izrada Izvještaja o realizaciji aktivnosti programa reformi za period 2019-2020 koje su iz nadležnosti institucija BiH uključenih u rad Komisije.

U radu Okruglog stola učestvovali su članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH, predstavnici Ministarstva odbrane BiH, Komandant NATO – štaba u Sarajevu, predstavnik ambasade Mađarske u BiH, kao i predstavnici akademske zajednice Bosne i Hercegovine.