Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
15.12.2020 16:55
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministra i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković primila u posjetu ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković sastala se 15. decembra 2020. godine sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovom, u okviru njegove radne posjete Bosni i Hercegovini.

Nakon što su u Ministarstvu vanjskih poslova BiH održani tête-à-tête sastanak ministara te sastanak delegacija Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije, ministrica Turković i ministar Lavrov potpisali su Plan konsultacija između Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za razdoblje 2021/2022. godina.

Obraćajući se medijima nakon ceremonije potpisivanja Plana konsultacija ministrica Turković je izrazila zadovoljstvo konstruktivnim i otvorenim razgovorom delegacija BiH i Ruske Federacije na kojem je konstatirano da su odnosi dviju država dobri i da je važno da se radi na unapređenju saradnje, posebno u oblasti ekonomije. Izrazila je nadu da će nakon potpisivanja Plana konsultacija BiH i Ruske Federacije doći do poboljšanja saradnje u narednom periodu.

Ministrica Turković je potom naglasila da je posjeta ministra Lavrova upriličena u danima obilježavanja 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma."Pozdravljamo opredijeljenost i posvećenost Ruske Federacije, poštivanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH utvrđenim Okvirnim sporazum za mir iz 1995. godine", kazala je ministrica. Naglasila je i kako očekuje podršku Ruske Federacije u napretku naše zemlje koji je baziran na strateškim dokumentima koji su svi narodi BiH zajedno usvojili u BiH, odnosno njihovi predstavnici. "Potrebno je da uvažavamo jedni druge i da poštujemo Dejtonski mirovni sporazum. Svi građani ove države trebaju da imaju jednaka prava, ma gdje oni živjeli. Poštivanje sudskih presuda je neophodnost na cijelj teritoriji BiH. Treba raditi na otklanjanju problema koji postoje na krivim percepcijama, na negiranju prava jedni drugih, trebamo omogućiti da se svačije pravo poštuje - od učenja jezika, maternjih jezika do omogućavanja sigurnog povratka onih koji se vraćaju na mjesta gdje su živjeli", navela je ministrica vanjskih poslova BiH.

Uz konstataciju da u BiH imamo i različita viđenja vezana za prisustvo međunarodne zajednice i naš put prema euroatlantskim integracijama, ministrica je naglasila:”Nije lako pronaći kompromisna rješenja, ali ih moramo pronalaziti. Ako ne možemo da se usaglasimo, oko na primjer Komisije za integracije sa NATO-om, možemo da se usaglasimo oko Komisije koja će kooperirati ili koordinirati sa NATO-om. Imaju i oprečna mišljenja o postojanju OHR-a u BiH. Moramo pronaći srednji put koji će biti na zadovoljstvo svih naroda BiH. Mi znamo da su pozicije tu vrlo čvrste, vrlo jasne, ali uvijek postoje načini da se postigne kompromis". Ministrica je izrazila zahvalnost ministru Lavrovu na razumijevanju za sve ove probleme koji postoje u našoj zemlji i na zajedničkoj želji da se oni otklone.
Na kraju je istaknula zainteresiranost za izlaganje Povelje Kulina bana u BiH, koja je takođe spomenuta kao jedna od tema te izrazila nadu povoljnom ishodu i ovog zahtjeva, odnosno zamolbe.

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov je izjavio da ova posjeta dobra prilika da se razgovara i o problemima koji postoje te nastojati da ih se prevaziđe. Ponovio je podršku Ruske Federacije Daytonskom mirovnom sporazumu te suverenitetu BiH kao i cjelovitosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.
Istaknuo je i kako je danas dogovoreno poboljšanje trgovinske razmjene dvije zemlje koja je usporena zbog koronavirusa te da je neophodno i potrebno jače raditi u okviru komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju. Ministar Lavrov je naglasio da će provođenje plana konsultacija pomoći proširenju odnosa između dvije zemlje.
Na kraju je najavio da iduće godine BiH i Ruska Federacija obilježavaju 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa te pozvao ministricu Turković u posjetu Rusiji.