Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
10.12.2020 17:02
Ministrica Turković u nastupnu posjetu primila ambasadora Republike Koreje Kim Dong-chana

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković primila je 10. decembra 2020. godine u nastupnu posjetu ambasadora Republike Koreje za BiH sa sjedištem u Zagrebu Kim Dong-chana.

Na sastanku je razgovarano o bilateralnim odnosima BiH i Republike Koreje, unapređenju saradnje te aktuelnoj situaciji i posljedicama uslijed pandemije COVID-19 kao i vakcinama protiv koronavirusa.

Tom prilikom ministrica Turković je naglasila da su odnosi BiH i Republike Koreje dobri i prijateljski, bez otvorenih pitanja. Posebno je izrazila zahvalnost Republici Koreji na medicinskoj pomoći koju je poslala našoj zemlji za borbu protiv koronavirusa.

Ambasador Dong-chan je istaknuo da Republika Koreja želi razvijati dobre odnose sa BiH u svim oblastima od zajedničkog interesa, s naglaskom na ekonomsku saradnju.

Sagovornici su se složili kako bi se u cilju unapređenja odnosa već iduće godine trebale održati bilateralne konsultacije. Naglasili su i potrebu finaliziranja procesa potpisivanja Sporazuma o ekonomskoj saradnji BiH i Republike Koreje, kako bi se potaknula veća trgovinska razmjena i korejska ulaganja u privredu naše zemlje.

Ministrica Turković i ambasador Dong-Chan su posebno naglasili značaj otvaranja Ambasade Republike Koreje u Sarajevu, što bi predstavljalo izuzetnu poruku i podršku unapređenju saradnje i razvijanju odnosa dvije zemlje.