Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.12.2020 14:40
Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić sudjelovao na videokonferenciji ASPEN radne skupine za zapadni Balkan

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić učestvovao je 9. decembra 2020. godine na videokonferenciji radne grupe za zapadni Balkan u organizaciji Aspen Instituta Njemačka.

Na sastanku je razgovarano o učincima COVID-19 pandemije na proces integracije regiona zapadnog Balkana u Evropsku uniju. Za očekivati je da će politički, ekonomski i socijalni učinci krize pogoršati neke od postojećih izazova u regionu, ali bi ona isto tako mogla rezultirati promjenama i transformacijama na bolje i otvoriti nove mogućnosti za region. U tom kontekstu, na sastanku je razgovarano i o određenim političkim preporukama regionu vezanim za evropske integracije.

Zamjenik ministrice Brkić upoznao je sudionike sastanka sa situacijom u BiH kada je u pitanju borba s posljedicama pandemije, aktivnostima na putu ka Evropskoj uniji dodavši da je to za sve zemlje u regionu, pa tako i za BiH najvažniji vanjskopolitički cilj. Naglasio je da kriza izazvana COVID-19 pandemijom nesumnjivo negativno utječe na ekonomsku i socijalnu situaciju u zemljama regiona ali da se s tim u vezi razvijaju interventne politike koje treba da ponude adekvatne odgovore na ovaj izazov. Izrazio je uvjerenje da se uz dodatnu podršku EU, kako u financijskom tako i u institucionalnom smislu, mogu smanjiti negativni učinci pandemije, što bi omogućilo dalji nesmetan nastavak rada na ispunjavanju obaveza na evropskom putu.

Na sastanku je detaljno razmatrano stanje u oblastima vladavine zakona, upravljanja i provedbe reformi, raspravljano o tome kako EU može povećati svoju vjerodostojnost i vidljivost u regionu, kao i o utjecaju krize na ekonomske i demografske izglede u regionu.