Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
2.12.2020 12:10
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić održao predavanje u sklopu naprednog modula škole „Ekonomska diplomacija“

Zamjenik ministrice vanjskih poslova mr.sc. Josip Brkić održao je 2. decembra 2020. godine predavanje polaznicima naprednog modula škole „Ekonomska diplomacija“ koja se u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH realizirala putem online platforme. Škola ekonomske diplomacije se već tradicionalno održava, počevši od 2016. godine, sa ciljem pružanja doprinosa unaprjeđenju međunarodne ekonomske saradnje.

Fokus obraćanja zamjenika ministrice Brkića bio je na aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova BiH za vrijeme pandemije COVID-19. Govorio je o ulozi diplomatsko-konzularne mreže i saradnji s komorama u prevazilaženju sadašnjih problema uzrokovanih pandemijom i mogućnostima kreiranja boljeg poslovnog okruženja.

U otežanim uvjetima rada i poslovanja svih grana društva i ekonomije, pa tako i ekonomske diplomacije, aktivnosti se preusmjeravaju na online poslovanje, kao trenutno moguć način za nastavak rada i aktivnosti. S tim u vezi zamjenik ministrice je informisao o projektu koji je Ministarstvo vanjskih poslova BiH osmislilo i na čijoj uspostavi, zajedno s međunarodnim partnerima, vodi brojne aktivnosti. Radi se o digitalizaciji i transformaciji rada ekonomske diplomacije MVP BiH, kako sjedišta tako i diplomatsko-konzularne mreže, s ciljem da se ekonomska diplomacija učini transparentnijom i dostupnijom za bosanskohercegovačka poduzeća. Na ovaj način MVP BiH se prilagođava uvjetima rada i nastavlja aktivnije pružati podršku direktnim stranim ulaganjima i promociji proizvoda i usluga koje nude kompanije u Bosni i Hercegovini.

U okviru naprednog modula škole „Ekonomska diplomacija“ predavači su bili i predstavnici ambasada akreditiranih u BiH i privrednih komora zemalja u regiji koji su prenijeli iskustva svojih institucija u borbi s posljedicama pandemije i mjerama prevencije na polju ekonomske diplomacije.