Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
1.12.2020 21:15
Ministrica Turković učestvovala na TRT World Forumu

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković, danas je, 1. decembra 2020. godine, učestvovala na TRT World Forumu na kojem se razgovaralo o brojnim važnim temama u svijetu.

Ministrica Turković je, zajedno Margaritisom Schinasom, potpredsjednikom Evropske komisije, Josephom S. Nyeom, zaslužnim profesorom Harvard Univerziteta, İbrahimom Kalınom, glasnogovornikom predsjednika Republike Turske i Paragom Khannaom, osnivačem „FutureMap“, bila panelista sesije “Multipolarnost u doba COVID-19: Budućnost globalne solidarnosti“.

Ministrica Turković je govorila o tome kako je međudržavna saradnja između balkanskih država i između Balkana i ostatka Evrope bila pogođena pandemijom COVID-19.

“Čvrsto vjerujem da su odnosi između zemalja Zapadnog Balkana, među kojima je i Bosna i Hercegovina, još uvijek relevantna tema, a u okviru koje je važna regionalna saradnja, kulturna saradnja i razvoj odnosa među mladima i njihovo povezivanje.Saradnja u oblasti ekonomije, modernizacije i ostvarenja ciljeva održivog razvoja i prosperiteta građana jugoistočne Evrope, ali i saradnja Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana je usporena zbog pandemije COVID-19. Uprkos tome, vlade država Zapadnog Balkana svojom saradnjom nastoje da privuku strane investicije u cilju ekonomskog razvoja ovog područja”, kazala je ministrica Turković.

Na ovom panelu je razgovarano i o mogućnostima povećanja saradnje između zemalja na pronalaženju održivih rješenja za velika globalna pitanja kao što su klimatske promjene, ali i globalne zdravstvene krize kao što su pandemije.