Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.11.2020 19:16
Ministrica Turković u Antaliji govorila na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica SEECP-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr Bisera Turković je 6. novembra 2020. godine u Antaliji učestvovala na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova zemalja učesnica Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojim predsjedava Ankara (Turska).

U fokusu današnjeg sastanka ministara su bili načini jačanja saradnje u jugoistočnoj Evropi, zasnovani na iskustvima regija vezanim za pandemiju COVID-19.

U svom obraćanju ministrica Turković je kazala da je Bosna i Hercegovina ozbiljno pogođena pandemijom, te da su, s ciljem suočavanja s negativnim efektima pandemije, usvojena i provode se dva pristupa.

„S jedne strane, pokušavamo usporiti širenje zaraze među stanovništvom i na taj način rasteretiti, koliko god možemo, naš zdravstveni sistem. S druge strane, nastojimo pomoći privatnom sektoru, malim i srednjim preduzećima i osigurati njihovu održivost u ovim zahtjevnim vremenima.
Ova vanredna situacija ponovo potvrđuje neophodnost daljeg unapređenja prekogranične saradnje u našem regionu i šire. Smatram da možemo napraviti korak dalje i ozbiljno razmotriti razvoj obrazovnih veza između centara širom regije i olakšati razmjenu modela kliničke njege u oblasti COVID-19 i srodnim medicinskim specijalnostima. Mogli bismo razviti i alate za saradnju i medicinsku pomoć pri prijemu pacijenata iz teško pogođenih regija i zemalja u one regije, koje mogu efikasno upravljati svojim kapacitetima i imati dovoljno osoblja i opreme, da privremeno podnesu dodatne pritiske epidemiološke krize.
Željeli bismo još jednom naglasiti koliko je važno izbjeći preklapanje i dupliciranje u projektima koje vode različiti regionalni igrači. Ovo je također vrlo dobra prilika da se definiše najbolji pravni statut za RCC, kako bi se mogao prilagoditi da se uspješno nosi sa novim izazovima. Mislimo da Jahorinska deklaracija iz Sarajeva, koju su naši predsjednici usvojili na samitu na Jahorini u julu 2019. godine, predstavlja dobru političku i pravnu osnovu za to“, kazala je u svom obraćanju ministrica Turković.

Tokom dana, planirano je održavanje nekoliko bilateralnih i trilateralnih sastanaka, na kojima će se ministrica Turković sastati sa kolegama iz Turske, Hrvatske, Srbije i Moldavije.