Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
20.10.2020 13:17
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić bio domaćin 6. sastanka političkih direktora EU i zapadnog Balkana (EU-WB6)

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr. sc. Josip Brkić bio je 20. oktobra 2020. godine domaćin Šestog sastanka političkih direktora zemalja zapadnog Balkana i delegacije Evropske unije, koje je predvodio zamjenik generalnog sekretara za politička pitanja Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS) Enrique Mora.

Teme sastanka bile su aktuelna situacija na zapadnom Balkanu, saradnja u Zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici, usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU, odnosi sa Turskom, Istočnim Mediteranom, Kinom, Bliskim istokom te Rusijom i Istočnim partnerstvom, s fokusom na Bjelorusiju.

Na početku sastanka zamjenik ministrice Brkić pozdravio je prisutne dužnosnike zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije i zahvalio im se na dolasku u Sarajevo. U svom obraćanju istaknuo je da redovni susreti između predstavnika EU i zemalja zapadnog Balkana, na više nivoa, unatoč izazovnim i teškim vremenima uzrokovanim pandemijom COVID-19, potvrđuju snažnu podršku evropskoj perspektivi ove regije. Dodao je da su najbolji pokazatelji takvoj politici evropskih integracija Zagrebačka deklaracija, usvojena u maju ove godine na Samitu EU - Zapadni Balkan, te Komunikacija o EU politici proširenja i Paket proširenja za 2020. godinu iz oktobra ove godine.
Kad je riječ o evropskom putu Bosne i Hercegovine, zamjenik Brkić je rekao da je u Izvještaju Evropske komisije o BiH za 2020. godinu konstatovan vidan napredak u ispunjavanju 14 uslova iz Mišljenja Evropske komisije. Izvijestio je o do sada ispunjenim uslovima, s naglaskom na izmjene Izbornog zakona BiH koji se odnose na grad Mostar, na temelju kojih će se 20. decembra ove godine, prvi put nakon 12 godina, u tom gradu održati Lokalni izbori. Potom je informisao i o usvajanju Metodologije za izradu Programa integrisanja BiH u EU, poslovnika o radu Parlamentarnog odbora između BiH i EU te Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina kao i odluci Ustavnog suda BiH o ukidanju odredbe vezane za smrtnu kaznu u Ustavu RS.

U nastavku izlaganja naglasio je da je unapređenje dobrosusjedskih odnosa jedan od prvih i trajnih prioriteta vanjske politike Bosne i Hercegovine. Ocijenio je da regionalna saradnja u tom pogledu ostaje vitalni i nezamjenjivi factor na našem putu ka EU. “Regionalna saradnja je kamen temeljac vanjske politike Bosne i Hercegovine. Naša zemlja ostaje posvećena promicanju mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u regiji, kao i jačanju regionalne saradnje i izgradnji povjerenja u regiji, a sve u okviru svog strateškog vanjskopolitičkog cilja - punopravnog članstva u EU”, istaknuo je zamjenik Brkić. Pozdravio je pozitivne procese i napredak u regiji, posebno napredak koji su Republika Sjeverna Makedonija i Albanija postigle u smislu otvaranja pregovora, kao i pozitivne korake poduzete u vezi s dijalogom Beograda i Prištine. Dodao je da je regionalna ekonomska integracija ključna za transformisanje zapadnog Balkana i njegovo približavanje krajnjem cilju - pristupanju EU. S tim u vezi, naglasio je da bi se napori na regionalnoj saradnji trebali nastaviti, te da će i bez analiziranja i razmatranja “Mini Schengena”, Bosna i Hercegovina zasigurno nastaviti saradnju s partnerima sa zapadnog Balkana – osobito kada je riječ o liberalizaciji kretanja roba, kapitala, usluga i ljudi.

Što se tiče inicijativa, zamjenik Brkić je ocijenio da Berlinski proces nastavlja svoju misiju i aktivnosti, uprkos poteškoćama i zastoju uslijed pandemije COVID-19, posebno u svjetlu predstavljenog Ekonomskog i investicijskog plana EU (EIP) za zapadni Balkan.
Dodao je da je cilj tog sveobuhvatnog plana, koji nudi proračun do 9 milijardi eura, potaknuti dugoročni oporavak putem značajnog investicijskog paketa, prvenstveno kroz poboljšanje povezanosti između privreda zapadnog Balkana i njihovog približavanja EU. Izrazio je zahvalnost što EU zadržava svoj fokus na regiji kada je riječ o inicijativama u vezi s ekonomskom podrškom u korist i dobrobit građana na zapadnom Balkanu te za uključivanje prioritetnih projekata koje je prijavila BiH.

Poručio je da Bosna i Hercegovina ostaje predana intenzivnoj saradnji među zemljama zapadnog Balkana u rješavanju migrantske krize, posebno u pogledu sprečavanja lanaca ilegalnih migracija i zajedničke borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa. Nakon što je EU pomogla u rješavanju humanitarnog aspekta ilegalnih migracija, zamjenik Brkić je izrazio nadu da će EU pomoći BiH i kada je riječ o rješavanju sigurnosnog aspekta ilegalnih migracija, u smislu jačanja ljudskih, tehničkih, materijalnih i finansijskih kapaciteta Granične policije, Službe za poslove sa strancima i svih ostalih sigurnosnih agencija.

Na kraju obraćanja zamjenik Brkić je zaključio da je vjerodostojna politika proširenja EU geostrateško ulaganje u mir, sigurnost i privredni rast u cijeloj Evropi, u vrijeme sve većih globalnih izazova i podjela.

Sastanak je bio prilika i za razmjenu mišljenja o odnosima Evropske unije i zapadnog Balkana s trećim zemljama, kao što su Rusija, Kina i Turska kao i aktuelnim zbivanjima kada je riječ o Bjelorusiji, Istočnom Mediteranu i Nagorno-Karabahu.