Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
16.10.2020 19:07
Ministrica Turković učestvovala na video-sastanku Svjetske banke i MMF-a

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković, danas je, 16. oktobra 2020. godine, učestvovala je na video-sastanku Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

U svom obraćanju, ministrica Turković je kazala da naša zemlja cijeni predanost MMF-a i Svjetske banke na razvijanju i usmjeravanju podrške najugroženijim grupama i revitalizaciju ekonomija širom svijeta, te podršku firmama da izbjegnu ekonomsku štetu i produbljivanje finansijske krize.

Naglasila je da je globalna pandemija COVID-19 pokazala da se nijedna zemlja ne može izolovati od drugih, te istakla da je MMF potaknuo zdravstvenu potrošnju i povećao nabavku medicinskih uređaja u Bosni i Hercegovini, ali i drugim zemljama u svijetu.

Ministrica Turković je, između ostaloga, kazala i da se naša zemlja oslanja na MMF i Svjetsku banku, kao važne partnere u nastavku pružanja podrške na reformskom putu. Istakla je da se sada potrebno usredočiti na definisanje prioriteta saradnje sa MMF-om i Svjetskom bankom, izvan odgovora na hitne slučajeve pandemije COVID-19.
 
„Svakako razumijemo da moramo usmjeriti naše interne procedure kako bismo omogućili bržu ratifikaciju projekata. Nadamo se da ćemo vrlo brzo moći započeti ovaj novi ciklus i razgovore sa vašim timom“ kazala je ministrica Turković, te potvrdila da su vlasti u Bosni i Hercegovini spremne organizovati idući sastanak u Sarajevu, koji će dodatno ojačati saradnju sa MMF-om i Svjetskom bankom.

Na sastanku je, između ostaloga, rečeno da COVID-19 nije jedini izazov, te da je potrebno pažnju obratiti i na druge vrste socijalnih i političkih kriza. Naglašeno je da je Svjetska banka podržala 111 zemalja tokom krize, fokusirajući se na socijalnu zaštitu, održive investicije, klimatske promjene i pomoć privatnom sektoru.

Također, Svjetska banka se fokusirala i na razvoj vakcina, ali i stvaranje prilika za ublažavanje odlaska mladih obrazovanih ljudi iz zemalja u razvoju.