Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
28.9.2020 17:20
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković posjetila gradilište Islamskog kulturnog centra u Sisku

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković posjetila je 28. septembra 2020. godine gradilište Islamskog kulturnog centra u Sisku, u Republici Hrvatskoj, te udruženja koja okupljaju Bošnjake u ovom gradu.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak Alem efendija Crnkić upoznao je ministricu Turković o toku izgradnje ovog važnog centra, koja je započela 2016. godine. Naveo je da se završetak radova očekuje krajem iduće godine.

Ministrica je obišla prostorije Islamskog kulturnog centra, a domaćini su predstavili buduće sadržaje u ovom centru. Istaknuto je da se objekat gradi na četiri nivoa, te da će se osim džamije, u njemu nalaziti kongresna dvorana, omladinski klub, restoran s dječjom igraonicom, učionice, biblioteka s čitaonicom i drugi sadržaji.

Ministrica je kazala da je izgradnja ovakvog objeka, sa originalnim arhitektonskim rješenjem i unikatnom kupolom u ovim krajevima koja posebno plijeni pažnju, izuzetno važna za Bošnjake u ovom mjestu, ali i sve druge građane.

Glavni imam Crnkić je naglasio da je posjeta ministrice Turković prva posjeta jednog visokog funkcionera iz Bosne i Hercegovine. On je izrazio nadu da će se u budućnosti učvrstiti kvalitetnije veze, posebno kroz rad sa mladim generacijama i povezivanje sa Bosnom i Hercegovinom.

Ministrica Turković je tokom boravka u Sisku posjetila i nekoliko udruženja koja okupljaju Bošnjake u ovom mjestu i Republici Hrvatskoj.