Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
26.9.2020 19:41
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković posjetila nekadašnju rezidenciju u Beču, koju će Bosna i Hercegovina rekonstruisati i staviti u funkciju

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković, zajedno sa ambasadorom BiH u Republici Austriji Kemalom Kozarićem, 26. septembra 2020. godine u Beču je posjetila nekadašnju rezidenciju koja je u vlasništvu naše države, a čija je rekonstrukcija planirana u naredne dvije godine.

Radi se o prelijepom objektu izuzetne vrijednosti, smještenom u rezidencijalnom dijelu 17. Bečkog okruga, koji je izgrađen 1868. godine i do 1993. godine služio kao rezidencija bivše SFRJ. U objektu, poznatom i pod nazivom „dvorac Terramare“, od 1993. do 2014. godine je bila smještena Ambasada Republike Hrvatske. Savezni ured za zaštitu spomenika Republike Austrije je objekat stavio pod zaštitu, kao objekat od historijskog, kulturnog i javnog značaja.

Ministrica Turković je tokom posjete kazala da je ovaj objekat od izuzetne važnosti za našu zemlju, čija se obnova i stavljanje u funkciju, nakon što je okončan proces uknjiženja na Bosnu i Hercegovinu, očekuje u narednom periodu. Rekonstrukcija objekta bi trebala započeti nakon što se završe sva ispitivanja i dostavi konačni izvještaj o stanju objekta.

Istakla je važnu činjenicu da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, 14. jula ove godine donijelo Odluku o odobravanju višegodišnjeg projekta kapitalnih ulaganja – Rekonstrukcija i opremanje objekta za diplomatsko-konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u Beču, procijenjene ukupne vrijednosti 2,1 milion maraka. Projekat, čiji je završetak planiran do 2022. godine, bit će finansiran iz sredstava uplaćenih na osnovu Odluke o pokretanju prodaje objekata diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ za koju ne postoji zainteresiranost nijedne države nasljednice bivše SFRJ.

Ministrica Turković je kazala da Bosna i Hercegovina mora više pažnje posvetiti imovini naše zemlje koja se nalazi u inostranstvu, posebno nekretninama koje se nalaze u zemljama u svijetu, u kojima naša zemlja nema svoja diplomatsko-konzularna predstavništva.