Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
22.9.2020 12:31
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dr. Bisera Turković je 22. septembra 2020. godine u Beču razgovarala sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Marianom Grossijem

Ministrica Turković je tokom razgovora sa generalnim direktorom Grossijem izrazila podršku projektu ZODIAC (Zoonotic Disease Integrated Action), koji je pokrenut u junu 2020. godine, kako bi se pomoglo zemljama u sprečavanju epidemija izazvanih bakterijama, parazitima, gljivicama ili virusima, koji potiču od životinja i mogu se prenositi na ljude.

Tokom razgovora, ministrica je kazala da očekuje da u 2022. godini Bosna i Hercegovina postane član Odbora IAEA. Izrazila je duboku zahvalnost za opremu za testiranje na COVID-19, koja je dostavljena kliničkim centrima u Sarajevu i Banja Luci, te zatražila podršku IAEA za izgradnju centara za radioterapiju u Bosni i Hercegovini.

Podsjetila je generalnog direktora na pitanje Trgovske gore. Iako je bh. strana svjesna stava IAEA o nemiješanju u bilateralne odnose ipak bi, kako je kazala, posebno cijenila ako bi IAEA pružila pomoć u postavljanju standarda za vođenje ovog procesa.

Generalni direktor Grossi je kazao da je IAEA spremna za nastavak saradnje sa Bosnom i Hercegovinom i jačanje postojećih odnosa, te dodao da će Međunarodna agencija za atomsku energiju obezbijediti instrumente za radioterapiju i prenošenje znanja i iskustva.

Kada je u pitanju Trgovska gora, naglasio je da bezbjednosni standardi postoje i IAEA može ponuditi profesionalno uključivanje u saslušanja i shvatanje zabrinutosti, a potom može ponuditi tehnička rješenja i stručnu pomoć.

Navedeno je da IAEA ne može ponuditi posredovanje, ali da može ponuditi da razgovaraju sa objema stranama, kako bi i jedni i drugi shvatili cjelokupne okolnosti. Tehnički dijalog bi bio poželjan i IAEA podržava obje strane da se uključe u proces, kako bi došli do zaključaka.