Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
6.8.2020 14:53
Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH mr.sc. Josip Brkić telefonski razgovarao s počasnim konzulom BiH u Republici Liban Zijadom Issom

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić je 6. augusta 2020. godine telefonski razgovarao s počasnim konzulom BiH u Republici Liban Zijadom Issom.

Na početku razgovora zamjenik ministrice Brkić je u ime Ministarstva vanjskih poslova BiH i u lično ime počasnom konzulu Issi izrazio najdublje saučešće povodom tragičnog događaja razorne eksplozije i pogibije radnika na osiguranju Počasnog konzulata BiH u Bejrutu.

Zamjenik Brkić se tokom razgovora interesovao za trenutno stanje u Bejrutu nakon razorne eksplozije koja se prije dva dana dogodila u glavnom gradu Libana, i o mogućim vidovima pomoći stanovništvu stradalog Bejruta.

Počasni konzul Issa se zahvalio zamjeniku Brkiću na brizi, interesovanju i podršci te naglasio kako je u ovom trenutku najvažnije pomoći nastradalim stanovnicima Bejruta. S obzirom na to da je Počasni konzulat Bosne i Hercegovine u Bejrutu uništen u eksploziji, počasni konzul Issa je izvijestio kako će već od ponedjeljka, 10. augusta 2020. godine, Počasni konzulat početi funkcionisati na novoj lokaciji te će biti na usluzi svima kojima je potrebna konzularna pomoć.  Istakao je važnost Počasnog konzulata BiH koji predstavlja sponu između naše zemlje i Libana.

Sagovornici su izrazili nadu da će se Bejrut čim prije oporaviti nakon tragičnog događaja, posebno imajući u vidu da je grad kroz historiju prolazio kroz mnogo teških situacija i iznova se uzdizao.