Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
9.4.2020 19:10
Zajednička inicijativa ministra vanjskih polova Zapadnog Balkana upućena u Brisel

Ministri vanjskih poslova Zapadnog Balkana (WB6) uputili su zajedničku inicijativu, koja je danas poslana u Brisel, da se zemlje Zapadnog Balkana izuzmu od Odluke Evropske komisije o obavezi prethodne autorizacije izvoza zaštitne i medicinske opreme, koja je donesena 14. marta, i pridruže mehanizmu zajedničke nabavke zaštitne i medicinske opreme.

Pismo inicijative je u ime Bosne i Hercegovine potpisala zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH dr Bisera Turković, a isto je upućeno na tri briselske adrese – evropskom komesaru za trgovinu Phillu Hoganu, visokom predstavniku EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjedniku Evropske komisije Josepu Borrellu Fontellesu i evropskom komesaru za susjedstvo i proširenje Olivéru Várhelyiu.

Ovom zajedničkom inicijativom, ministri vanjskih poslova regiona Zapadnog Balkana žele potaknuti Evropsku komisiju da donese odluku o izuzeću zemalja Zapadnog Balkana od zahtjeva za izvoznom autorizacijom, na isti način kao što je izuzeto osam evropskih zemalja ne-članica EU. Između ostalog ovaj zahtjev je obrazložen činjenicom da se radi o populaciji od oko 17 miliona ljudi koja ne može ugroziti tržište ovom opremom u EU, a time bi se poslala i snažna poruka Zapadnom Balkanu da je dio Evrope i da smo u ovome svi zajedno.

Argumenti navedeni u pismu inicijative pozitivno su primljeni u Briselu i tri komesara će već naredne sedmice i formalno odgovoriti ministrima vanjskih poslova ZB. U međuvremenu dato je do znanja da postoji raspoloženje da se ova inicijativa prihvati, uz napomenu da se i od zemalja regiona očekuje da ukinu eventualne slične zabrane izvoza u EU.