Ministarstvo vanjskih poslova BiH
Skip Navigation Links
Vanjska politikaExpand Vanjska politika
AktuelnostiExpand Aktuelnosti
MinistarstvoExpand Ministarstvo
AmbasadeExpand Ambasade
Konzularne informacijeExpand Konzularne informacije
EkonomijaExpand Ekonomija
Međunarodna saradnjaExpand Međunarodna saradnja
Javne nabavkeExpand Javne nabavke
Top News
3.4.2020 13:17
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova dr. Turković posjetila farmaceutsku kompaniju ZADA u Lukavcu

Farmaceutsku kompaniju ZADA Pharmaceuticals je posjetila zamjenica presjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova dr. Bisera Turković.

Cilj posjete je bio sagledati kako u novonastaloj situaciji sa koronavirusom SARS-CoV-2 radi i funkcioniše domaća bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija i da li imaju problema u dostavi sirovina, kao što je to nedavno bio slučaj sa drugom farmaceutskom kućom i Ministarstvo vanjskih poslova je u procesu rješavanja tog problema.

Ministrica je tokom svoje posjete, sa predstavnicima ZADA Pharmaceuticals, razgovarala o kapacitetima proizvodnje, lijekovima koje ova kompanija može ponuditi u liječenju oboljelih od koronavirusa, a naravno željela je čuti i koji su to problemi sa kojima se suočava ova kompanija i kako se vlasti mogu uključiti u rješavanje problema kako bi ova kompanija imala još bolje rezultate koji bi značili napredak za cijelu državu.

Predstavnici kompanije su istakli da proizvodnja radi u punom kapacitetu, a posebno su u novonastaloj situaciji orjentirani na snadbijevanje domaćeg tržišta i povećanu proizvodnju lijekova koji se preporučuju u terapiji oboljelih od koronavirusa: kakvi su Paracetamol, Vitamin C, Azitromicin, proizvodi za opšte jačanje imunitata i drugi.

Kompanija sa ponosom ističe da pomno prati sva dešavanja u vezi sa terapijom i svim novim istraživanjima u vezi sa liječenjem oboljelih od koronavirusa. Po riječima predstavnika Zade kompanija je već razvila proizvod Hidroksihlorohin film tablete 200 mg koje se preporučuju u terapiji liječenja koronavirusa, pod zaštićenim nazivom MALCOVIR®. Lijek Hidroksihlorohin film tablete 200 mg je 28.3.2020. odobrila za upotrebu i Američka agencija za hranu i lijkove (FDA). U ZADA-i ističu da će ovaj lijek imati za tržište BiH u narednih 10-ak dana.

Kao svoje probleme, ističu svoj dugogodišnji problem, za koji vjeruju da ga dijele sa drugim domaćim proizvođačima u BiH, a to je nedovoljna podrška na domaćem tržištu. Smatraju da država nije napravila potrebne mjere kojima će zaštititi domaću proizvodnju. Konkretno u njihovom slučaju ističu da mora postojati veća koordinacija između domaćih proizvođača lijekova i kantonalnih ministarstava zdravstva, fondova zdravstvenih osiguranja ali i institucija na najvišem državnom nivou. Poražavajuća je činjenica da u BiH imamo udio domaćih proizvođača lijekova manji od 16%, dok to u susjednim zemljama (Slovenija, Hrvatska, Srbija) iznosi više od 80 %.

Ističu kako su se u novonastaloj situaciji obraćali premijeru i Vladi Tuzlanskog kantona, te Ministarstvu zdravstva Tuzlanskog kantona, sa pismom da se stavljaju na raspolaganje kantonu za sve potrebe u vezi sa novonastalom situacijom sa koronavirusom.
Na kraju su prestavnici ZADA istakli da se nadaju da će se nakon ovih nemilih događaja, odgovornost i svijest nadležnih i svih građana promjeniti, te da ćemo svi zajedno raditi na jačanju svih domaćih proizvođača, za dobro sviju nas.

Link za video materijal: OVDJE